Onderwijs

TU-spinoff in Deense praktijkproef

Tvilight, het bedrijf van TU-alumnus Chintan Shah, neemt met zijn intelligente straatverlichting deel aan een grote vergelijkende praktijktest nabij Kopenhagen.


Veertien fabrikanten van straatverlichting, vijf leveranciers van slimme aansturingen en twee lantaarnpaalmakers nemen deel aan een groots experiment annex demonstratieproject op het bedrijfsterrein Albertslund nabij Kopenhagen. Het project, waarbij ook de technische universiteit DTU betrokken is, heeft als doel het energiegebruik van straatverlichting te verminderen. Momenteel is straatverlichting goed voor 6 procent van de broeikasgasproductie.


Het Danish Outdoor Lighting Lab (DOLL) is vanaf 18 september toegankelijk. Tot nu toe hebben 25 bedrijven er ruimte voor hun producten gereserveerd, meldt New Scientist (9 Augustus). De in totaal 9,2 kilometer straatlengte biedt de gelegenheid om verschillende systemen met elkaar te kunnen vergelijken.


Tvilight deed de eerste test met intelligente straatverlichting in 2011 op de TU-campus in Delft nadat Shah in 2010 de Campus Energy Challenge had gewonnen.


In de armaturen gebouwde modules dimmen de verlichting tot hooguit 20 procent als er niemand in de buurt is. De schatting was dat dat 10-tallen procenten in de energierekening zou schelen. Die praktijkproef heeft een jaar of twee gelopen en is toen opgedoekt.


Niettemin is die proef de basis geweest voor de verdere ontwikkeling. Het bedrijf verhuisde naar Groningen vanwege gunstige subsidieregelingen en heeft nu 25 mensen in dienst. Gerealiseerde projecten omvatten slimme verlichting van het station in Beilen, een parkeerterrein aan de rand van Groningen en straatverlichting in het Brabantse dorp Nuenen.


Volgens projectmanager Alwin van Binsbergen die het project in Denemarken leidt, is Tvilight ook al actief in Duitsland en Ierland.

 

Een Vandaag (18 augustus) ging over Tvilight als succesvolle onderneming ondanks de crisis.


In Denemarken verzorgt Tvilight de meest westelijke straat van het proefgebied dat uitgerust is met armaturen van Louis Poulsen.


DOLL omvat behalve het buitenlaboratorium annex demonstratiegebied ook een optische laboratorium waar lichtbronnen beproefd kunnen worden en een virtueel lab waarin nieuwe verlichtingsconcepten ontworpen kunnen worden. Die beide faciliteiten bevinden zich op de DTU campus in Roskilde, zo’n 20 kilometer westelijker.


De Amerikaanse expert op het gebied slimme straatverlichting Robert Karlicek zegt in New Scientist dat verlichting het minst interessante aspect van de sensortechnologie is. “Als je sensoren opeens een boel mensen waarnemen in een gebied waar het normaal rustig is, kan dat aanleiding zijn voor de politie om een kijkje te nemen. Zulke technologie ontwikkelt zich reuze snel.”

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.