Onderwijs

TU-gebouwen te vinden met nummers

De TU grijpt de komst van het Mekelpark aan om eenheid aan te brengen in de bewegwijzering op de campus. De ondernemingsraad vraagt zich af of het geplande cijfersysteem praktisch is.

Bezoekers van de TU Delft moeten in het Mekelpark straks hun weg vinden aan de hand van gebouwnummers. Alleen gebouwen met een publieksfunctie als de aula en de bibliotheek worden op verwijsborden rond en op de campus nog aangegeven met hun naam. De rest krijgt een nummer op de borden. Voor automobilisten, fietsers en voetgangers die de gebouwnummers niet kennen, komen er bij toegangswegen, tramhaltes en op parkeerplaatsen borden waarop de gebouwnummers worden vertaald naar namen.

De ondernemingsraad vroeg zich tijdens een presentatie over de nieuwe bewegwijzering af of nummers handig zijn. Bezoekers uit bijvoorbeeld Twente of Eindhoven weten vaak toch al niet waar ze moeten zijn en krijgen dan ook nog eens te maken met nummers. “Wat is er op tegen om namen te gebruiken”, aldus or-lid Dineke Heersma na een presentatie over de nieuwe bewegwijzering.

Volgens projectleider Serena van der Klugt van de afdeling facilitair management en vastgoed blijkt uit onderzoek dat verwijzen met nummers het meest gebruiksvriendelijk is. “Anders komen er te veel namen op de borden te staan en wordt het onoverzichtelijk.” Van der Klugt denkt dat mensen snel gewend zijn aan de nieuwe manier van de weg zoeken. “Het gebouwnummer moet bijvoorbeeld onderdeel worden van de adresvoering.”

De nieuwe bewegwijzering straalt volgens Van der Klugt eenheid uit, in tegenstelling tot de huidige. Ze laat foto’s zien van de borden die nu voor de gebouwen staan. Die van de bibliotheek is kort en breed, die van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen lang en hoog, die van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek staat op een paaltje en die van Civiele Techniek en Geowetenschappen hangt aan een zuil. Bovendien onderscheiden de borden zich te weinig van andere straatborden. Daarom moet ook de kleur van de TU-bewegwijzering anders, namelijk roodviolet. “De nieuwe bewegwijzering krijgt een duidelijke identiteit die als signaal werkt en opvalt in de omgeving”, vertelt Van der Klugt.

Een student is deze week afgestudeerd op de bewegwijzering van de TU-campus. Bureau Mijksenaar en universitair docent bij industrieel ontwerpen Frans van Mourik buigen zich over de uitvoering. Het college van bestuur heeft de plannen goedgekeurd.(SB/CvU)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.