Onderwijs

TU beschermt laptops tegen diefstal

Studenten en medewerkers van de TU kunnen voortaan gratis hun laptop beschermen tegen diefstal. De universiteit heeft hiervoor een softwarelicentie gekocht van de Delftse technostarter VirtuaLock.


Met The VirtuaLock Community bewaken gebruikers automatisch elkaars laptops. Het enige wat medewerkers en studenten hoeven te doen, is vanaf eduroam of het TU Delft netwerk het softwareprogramma installeren via www.tudelft.nl/virtualock. Via die website kunnen ze hun VirtuaLock-account aanmaken en hun mailadres en mobiele telefoonnummer invullen.


Als zij na installatie hun computer even alleen laten, moeten ze die ‘op slot zetten’ via de toetsencombinatie control-alt-delete om de applicatie op scherp te zetten. Dat gebeurt ook als de screensaver vanzelf aanslaat. Wanneer iemand probeert de laptop te stelen, gaat er direct een luid alarm af, ontvangt iedere VirtuaLock-gebruiker binnen vijftig meter een waarschuwing op zijn scherm en krijgt de eigenaar een gratis sms-bericht.



Het alarm klinkt zodra het apparaat van het netwerk verdwijnt, de laptop wordt dichtgeklapt, of de stekker of usb-aansluiting eruit wordt getrokken. “Het programma is vooral handig op plaatsen waar mensen flexibel werken”, zegt Jasper Schuurmans van VirtuaLock. “Als je het eenmaal hebt, werkt het overal. Het maakt niet uit of je nu op de TU zit of in je favoriete eethuis.”



Het is dan natuurlijk wel handig als anderen ook VirtuaLock gebruiken. De kracht zit immers in het groepsverband. “We hebben al pogingen tot diefstal gehad waarbij het alarm afging en mensen gingen kijken wat er aan de hand was”, zegt Schuurmans.



Het idee van de TU-alumni Jasper Schuurmans en Sander Schutte ontstond ‘uit pure frustratie’. “Sander en ik werkten op 3mE toen er in een maand tijd een paar computers werden gestolen. Je bent in de buurt, zit er met je rug naar toe en hoort iemand vloeken. Je moet dan toch iets slimmers kunnen bedenken dan kabelslotjes.”



Hun afdeling en de faculteit bleken geïnteresseerd in het idee voor VirtuaLock. “We zijn toen meteen een bedrijf begonnen”, zegt Schuurmans. Hij en Schutte werken nu fulltime in hun bedrijf dat gevestigd is in het YesDelft gebouw.



VirtuaLock kent nu alleen een versie voor Windows. Er wordt aan een Mac-versie gewerkt. Het programma draait zowel op laptops als desktops, maar is volgens Schuurmans vooral bedoeld voor laptops. “We herkennen welke gebruikers er naast elkaar zitten, omdat we via draadloos internet werken.” 

Het lijkt een rustige kerst te worden voor wie het begin van het najaarsconcert van Krashna Musika hoort. Het orkest speelt zachtjes. “Ons najaarsconcert begint lieflijk”, zegt eerstejaars student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Julia van der Burgt. “We spelen symfonie nr. 1 van Gustav Mahler. Iemand is verliefd, heeft vlinders in de buik en hoort de vogeltjes fluiten. Dat laten we horen met vrolijke melodietjes en loopjes.”

Maar al snel wisselt de stemming van vrolijkheid naar woede en verdriet. “Er komt ruzie tussen de twee geliefden en dan spelen we heel fel. We raggen op onze instrumenten. Ik vind het heerlijk om daarbij uit mijn dak te gaan. Ik speel contrabas en zweep het ritme op en speel met veel energie. Vervolgens maakt het stelletje het weer goed. Waarna we weer rustig spelen. Het is een schitterend stuk om te spelen, omdat het zo afwisselend is.” Naast Mahler spelen de studenten Magnificat, met koor, van Bach.

Krashna Musika haalt bij het najaarsconcert alles uit de kast. Maar liefst zeventig musici bezetten het podium. “Dat geeft bij de ruzie een schitterend, keihard geluid. Juist daarom zal dit studenten, die normaal niet naar klassieke muziek luisteren, aanspreken.”

Ook Studium Generale organiseert dit jaar een klassiek optreden in december: het kerstconcert onder leiding van de befaamde Nederlandse componist Daan Manneke. In de Oude Kerk brengt Manneke met zijn kamerkoor Cappella Breda, bedwelmende dubbelkorige muziekstukken van onder meer Johann Hermann Schein (1586-1630) en Michael Praetorius (1571-1621). “Dat zorgt voor een heel spectaculair geluid”, zegt de componist en dirigent. “Meerkorige muziek functioneert geweldig in grote, monumentale ruimtes. Vooral bij de Italiaanse barokcomponist Domenico Gabrielli (1651-1690) is het buitengewoon indrukwekkend als de koren zesstemmig tegen elkaar in zingen.”
Blikvanger tijdens de opvoering zijn authentieke instrumenten. “Er wordt bijvoorbeeld op een cornetto gespeeld, dat is een licht gebogen pijp. Op het houten blaasinstrument werd tijdens de barok veel gespeeld, maar in de romantiek verdween het. Een cornetto is moeilijk bespeelbaar en wordt daarom bij opvoeringen vaak vervangen door een trompet. Dat doen wij niet. Hetzelfde geldt voor een dulciaan, een blaasinstrument uit de Renaissance. Je kan het vergelijken met een fagot. Het brengt mooie klankkleuren.”

Het gebruik van oude instrumenten geeft de werkwijze van Manneke goed weer. Bij zijn kerstconcert staat de muziek centraal. “Ik zie de uitvoering als een artistieke aangelegenheid, waarbij ik met vakwerk de muziek van de componisten weergeef. Dat staat op de eerste plaats. Dat we in de Oude Kerk in Delft spelen, vind ik bijzonder. Mijn ouders woonden voor mijn geboorte in Delft en mijn broer en zus zijn er geboren. Daarom voel ik mij met de stad verbonden en kom ik er graag.”

Dat het ijskoud kan worden tijdens de opvoering ziet Manneke als een groot pluspunt. “Daardoor worden de klanken scherper. En ik hoop dat de muziek ervoor zorgt dat mensen in een concentratie komen, die de zintuigen verscherpt. Als mensen te comfortabel zitten, dan bereik je dat vaak niet.”

Krashna Musika, Najaarsconcert. 17 december Sacramentskerk, Nassaulaan 2 Delft om 20.15 uur.
18 december Elandstraatkerk, Elandstraat 194 Den Haag om 20.15 uur. Kaarten kosten tussen de zeven en twaalf euro. www.bachmahler2010.nl
Cappella Breda, Kerstconcert.
20 december Oude Kerk, Heilige Geestkerhof 25 Delft om 20.00 uur. Kaarten kosten tussen de tien en 17,50 euro.

www.sg.tudelft.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.