Toch geen taaltoets voor bestaand Engelstalig bacheloronderwijs

De door het kabinet voorgenomen taaltoets komt er niet: een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie om die te schrappen. De toets zou mogelijk gevolgen hebben gehad voor vier van de zestien bacheloropleiding die de TU Delft aanbiedt.

Het zou hebben betekend dat die Engelstalige bachelors zouden moeten voldoen aan strenge criteria om les te mogen geven in het Engels in plaats van Nederlands. Drie TU-bachelors zijn standaard Engelstalig: Aerospace Engineering, Nanobiology en Earth, Climate and Technology. Computer Science and Engineering kan in het Engels en het Nederlands worden gevolgd.

Lange tijd steunden de vier regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB het plan voor een taaltoets. Ze willen minder buitenlandse studenten naar Nederland laten komen en ‘minder Engelstalig onderwijs’ is een makkelijke manier om dit voor elkaar te krijgen. Maar dinsdag waren NSC en VVD medeondertekenaars van een CDA-motie die de aangekondigde ‘toets anderstalig onderwijs’ voor bestaande bacheloropleidingen schrapt en die een meerderheid kreeg.

Eigen voorstel

Een van de redenen: de instroom van buitenlandse bachelorstudenten is al aan het dalen. Bovendien hebben de universiteiten een voorstel gedaan om zelf de internationalisering in goede banen te leiden, waarmee ze in de politiek veel waardering oogstten. In plaats van die taaltoets willen de ondertekenaars nu dat de minister van Onderwijs tot een ‘bindend bestuurlijk akkoord’ met de onderwijsinstellingen komt.

Voor nieuwe bacheloropleidingen blijft de onderwijstaal overigens wel een punt van discussie: een commissie voor de ‘doelmatigheid’ van het hoger onderwijs gaat voortaan ook nut en noodzaak van ‘anderstalig’ onderwijs beoordelen voordat een nieuwe opleiding van start mag.

HOP, Bas Belleman/Delta, Kim Bakker

Comments are closed.