Buiten leggen bouwvakkers elektriciteitskabels aan, binnen is het een komen en gaan van leveranciers en klussenmannen. Toch ademt het pas opgeleverde gebouw van Technische Natuurwetenschappen vooral rust.
Meer dan zeshonderd medewerkers en achthonderd studenten van de afdelingen bionanoscience, biotechnologie en chemical engineering kunnen straks terecht in het nieuwe gebouw van Technische Natuurwetenschappen in het Kluyverpark. Voordat zij vanaf mei in fases hun intrek nemen – vanaf oktober 2016 moet het gebouw volledig in gebruik zijn – moet er echter nog een hoop werk gebeuren in en rond het op 4 februari opgeleverde pand.
Parkeerplaatsen moeten gereed, ict-systemen geïnstalleerd, meubels verhuisd. En wat te denken van het overbrengen van complete fermentatielabs, chemische en fysische laboratoria en practicumruimten? De zuurkasten staan al op hun plaatsen, net als de draaiende collegebankjes. Maar de kantoren en de toekomstige labs zijn nog maagdelijk leeg. Muren zijn strak wit, er is veel glas, vloeren zijn van rustgevend hout.
Zonder bewegwijzering ligt het gevaar op de loer te verdwalen in het 30 duizend vierkante meter tellende gebouw, blijkt tijdens een kleine rondleiding. De vrij smalle gangen maken veel bochten. Waar is nou de lift? En hoe kom je van de dienstingang het snelst in het atrium? Dat atrium is de blikvanger van het gebouw: hoog, met veel licht en natuurlijke materialen; de ruimte straalt rust uit. Een provisorisch in elkaar geknutseld bordje in de aarde naast de ‘binnenbomen’ bevestigt die rust alleen maar. “Wij hebben dorst!”, staat erop.
Ondanks zijn grandeur maakt niet het atrium de TNW-nieuwbouw bijzonder, maar de constructie onder het gebouw. De kleinste trilling of luchtstroom kan het onderzoek in de labs van de afdeling bionanoscience al verstoren. Daarom zijn delen van het gebouw uitgerust met een speciale trillingsdempende fundering en is het gebied rondom autoluw. In de labs kan de temperatuur straks zeer stabiel gehouden worden en is de inlaat van lucht, het zogenoemde ventilatievoud, hoog variabel.
Het gebouw, dat de naam Applied Sciences draagt, is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten. Bouwcombinatie Hurks-Kuijpers, ULC en Waldner leverde het op tijd en binnen budget op. “Daar zijn we trots op!”, mailt een woordvoerder van de dienst facilitair management en vastgoed een dag na een rondleiding. Laat de verhuizing maar beginnen.
Comments are closed.