Opinie

Tit for tat

Op weg naar huis lees ik op Heathrow in de zondagseditie van The Independent dat er in het Verenigd Koninkrijk stemmen opgaan voor een referendum betreffende te ver doorgeslagen Europese regelgeving.

Niet financiële regelgeving, nee, men denkt dat de nieuwe kwaliteitscontrole op borstimplantaten leidt tot teveel inmenging vanuit Brussel. Laten die Fransen met hun vunzige vingers afblijven van onze kostbaarste voorzieningen! Een voor de hand liggend, maar niet tot op het diepste punt doorvoeld sentiment. Immers, omgekeerd mogen Engelse specialisten onder de nieuwe wet ook Italiaanse mama’s inspecteren. Het is tit for tat.Eenmaal terug op Schiphol vind ik een gedateerde Volkskrant waarin staat dat de TU Delft de studielast verlaagt ten behoeve van trage studenten. Een nogal knullig berichtje waarin de vicevoorzitter van de VSSD zegt dat studenten minder hoeven te leren als er delen van vakken verloren gaan, waardoor de kwaliteit van de opleiding afneemt. Gaap. Is dat nieuws tegenwoordig? Bij het college thermodynamica van Johannes Diderik van der Waals hoefde je maar één bladzijde uit het hele dictaat te kennen. Maar die moest je dan wel totaal begrijpen! Beter één ding goed begrepen dan een hele rij feitjes half onder de knie. Dat is het idee achter de curriculumverandering en laat die vicevoorzitter van de VSSD vooral opzoeken wie Van der Waals ook alweer was. Als dat niet teveel werk is, tenminste.

De Nederlandse pers is zoveel sulliger dan de Engelse. Kennelijk is een persbericht van de VSSD (van de VSS wat?) voldoende om de Volkskrant te verleiden tot een eindeloos monotone opsomming van kwalitatieve onbenulligheden als: een flinke verandering is dat studenten in de toekomst een onvoldoende mogen compenseren met een voldoende voor een ander vak. Gaap. Een voldoende voor een onvoldoende. Dat is ook tit for tat, maar dan minder sexy. Zulke burgerlijke suffigheid zul je in The Independent nooit vinden.

De centra zijn een idee van commissie-De Boer die voor het Platform Bèta Techniek onderzocht hoe er meer bèta’s en technici kunnen worden opgeleid. De centra moeten toponderwijs gaan verzorgen en toegepast onderzoek uitvoeren dat de innovatiekracht van bedrijven versterkt.

Profileren
Elk ‘centre’ gaat zich profileren op een ‘economisch topgebied’. NHL Hogeschool (onder meer Leeuwarden) wil drinkwater- en afvalwatertechnologie ontwikkelen en de Hogeschool Zuyd (Limburg) concentreert zich op chemie. De HAN (Arnhem en Nijmegen), die samenwerkt met Fontys Hogescholen, gaat zich bezighouden met innovatie in de auto-industrie.

Inkomsten
Ze krijgen tot 2016 jaarlijks één miljoen euro van de ministeries van OCW en EL&I. De bedoeling is dat ze zich daarna zelf kunnen bedruipen met de inkomsten uit hun onderzoek- en opleidingsprogramma. Die visie kwam volgens commissievoorzitter Hans de Boer niet in alle ingediende voorstellen terug. Veel plannen leken meer op een subsidie-aanvraag om extra financiering voor een opleiding te krijgen en dat was volgens hem niet de bedoeling.

Uiteindelijk dongen zeven samenwerkingsverbanden mee.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.