Campus

Time Out – Popquiz

Weet jij na de eerste noten van een nummer op de radio al welke artiest er wordt gedraaid? Doe dan mee aan de Popquiz van Three Imaginary Boys in Speakers.

Three Imaginary Boys bestaat uit MC Madcore, DJ Madcat en Lalas. Drie jonge kerels met een grote passie voor popmuziek, maar vooral ook voor plezier! In het verleden deden ze zelf mee aan popquizzen, maar vaak vonden ze die serieus en saai. Er was weinig contact met andere deelnemers en niet veel ruimte voor een grapje. Daarom begonnen ze in 2005 met het organiseren van hun eigen Popquiz. Een aantal keren per jaar vindt in Tivoli (Utrecht) en Speakers (Delft) een quizavond plaats waaraan teams van drie personen mee kunnen doen. Enige popkennis is natuurlijk mooi meegenomen, maar centraal op deze avonden staat het plezier dat je aan muziek beleeft. Er valt dan ook vooral veel te luisteren.
Je kunt punten verdienen door nummers te herkennen. Daarnaast krijg je  extra punten als je het antwoord op een bonusvraag weet. Met wie is deze artiest getrouwd geweest? Met welke band werkte de popster samen op zijn vorige album? Zowel met kennis van nummers als met achtergrondkennis scoor je punten. Prijzen variëren van zweetbandjes en T-shirts tot concertkaartjes.
De popquiz vindt op zaterdag 16 mei om 21:00 uur plaats in Speakers. Teams moeten bestaan uit drie personen. Vooraf aanmelden is niet nodig: tussen 20.30 uur en 21.00 uur uur kan dit direct bij de jury. Kosten zijn €5,- p.p.

www.speakers.nl

“Bij seismische metingen probeert men een beeld te vormen van de ondergrond. Die metingen worden met geluidsgolven gedaan, net zoals bij een echoscopie in de medische wereld. Dat levert een beeld op van het binnenste van het lichaam, seismische metingen laten het binnenste van de aarde zien op een paar kilometer diepte.
Als je geluidsgolven door een gesteente stuurt, dan kaatsen de golven nog een paar keer heen en weer. Normaal gesproken wordt deze ‘ruis’ weggegooid, omdat ze het beeld vervuilen. Dat is zonde, want deze signalen bevatten extra informatie, waardoor we een nauwkeuriger en beter beeld kunnen vormen van wat voor aardlagen er bijvoorbeeld zitten en hoe deze zich ten opzichte van elkaar verhouden. Daarom onderzoek ik hoe we meer informatie uit deze extra geluidsgolven kunnen halen. Oliebedrijf Shell, dat participeert in mijn onderzoek, is daar zeer in geïnteresseerd omdat het met deze nieuwe techniek olie preciezer in beeld kan brengen.
Ik ontwikkel een methode om ook de extra geluidsgolven op de computer te verwerken. Ik richt mij echt op de wiskundige kant. Aan veldwerk en metingen doe ik niet. Alle experimenten doe ik op de computer. Zoals synthetische metingen met behulp van testmodellen. Ik heb wiskunde gestudeerd in Utrecht en dit onderzoek spreekt me aan omdat het een toepassing is die in de praktijk gebruikt kan worden. Hierdoor is mijn onderzoek niet heel erg abstract.

Anderhalf jaar geleden heb ik drie maanden aan de Amerikaanse Rice University in Houston gezeten. Daar zit een professor toegepaste wiskunde die ook onderzoek doet naar hetzelfde probleem. Die samenwerking beviel erg goed. De techniek achter seismische metingen van de ondergrond wordt in de geotechnologie en wiskunde al vanaf de jaren zestig gedaan. Door nieuwe, krachtige computers is het mogelijk om steeds meer techniek op de metingen los te laten. Oudere onderzoekers, die al jaren seismische metingen onderzoeken, zijn erg nieuwsgierig naar de nieuwe mogelijkheden die promovendi zoals ik onderzoeken. Dat merk ik vooral op de congressen die ik bezoek. Ik heb al congressen bezocht in onder anderen Amerika, Canada, Italië en Engeland. Binnenkort ga ik naar Las Vegas.
Mijn onderzoek kan ook in de medische wereld toegepast worden. Bijvoorbeeld bij CT-scans, zodat doktoren een nauwkeuriger beeld van het lichaam op hun scherm krijgen. Als ik klaar ben met mijn promotie, dan zou ik graag in de medische wereld aan de slag gaan. Het lijkt me zeer interessant om mijn methode op mensen te toe te passen. Een mens kun je door de verschillende vormen van alle kanten meten, dat vind ik nog interessanter dan metingen van de aarde, waarbij je alleen aan de oppervlakte kunt meten.” 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.