Campus

Time Out – Live horror

Op vrijdag 17 april draait in filmhuis Lumen de horrorklassieker ‘Das Kabinett des Dr. Calagari’. De muziek wordt live verzorgd door het Specie-ensemble.

Vind je het leuk om af en toe iets compleet anders te zien dan James Bond of Fast & Furious? Houd dan de kalender van filmhuis Lumen in de gaten. Naast een gevarieerd aanbod filmhuisfilms, bieden zij één keer in de zoveel tijd een speciale thema-avond aan. Op vrijdag 17 april draait de Duitse filmklassieker ‘Das Kabinett des Dr. Calagari’. Een horrorfilm uit 1920 die als inspiratiebron heeft gediend voor veel recente thrillers en horrorfilms (onder andere ‘The sixth sence’). Bijzonder aan deze avond is dat de soundtrack live wordt gespeeld.
Het verhaal speelt in het kleine dorpje Holstenwall in Duitsland waar een kermis neerstrijkt. Dr. Caligari vertoont er zijn slaapwandelende medium Cesare. Deze voorspelt een van de bezoekers dat hij de ochtend niet zal halen. Wanneer dit inderdaad het geval is en ook een plaatselijke ambtenaar dood wordt gevonden, gaat dorpsbewoner en psychiatrisch patiënt Francis op zoek naar de dader. Zijn zoektocht leidt naar het plaatselijke gesticht, dat wordt bestuurd door dezelfde Dr. Caligari. De film wordt muzikaal ondersteund door het Specie-ensemble. Dit trio bestaat uit Henk Jan van Minnen (piano en accordeon), Chris Corsten (saxofoon, basklarinet en fluit) en Ton van Erp (contrabas, theremin en pandemonium). Zij hebben zich gespecialiseerd in het live begeleiden van zwijgende films. Op het moment touren ze door Nederland met Dr. Calagari. Met een eigen vernieuwende inbreng weten ze deze oude film een eigentijds karakter te geven.
De avond bestaat uit een ontvangst met een welkomstdrankje, een korte introductie en het bekijken van de film met live muziek. De kosten voor deze complete avond zijn 20 euro. Reserveren wordt sterk aangeraden. 

www.filmhuis-lumen.nl

Het project is vier jaar geleden geïnitieerd door DSM. Onderzoeksgroepen uit Nederland, Duitsland, Spanje en de VS werkten eraan mee.
Het resultaat wordt gepubliceerd in de maand dat het 80 jaar geleden is dat Sir Alexander Flemming de bacteriedodende werking van de schimmel Penicillium chrysogenum ontdekte.

Delta sprak hoogleraar industriële microbiologie prof.dr. Jack Pronk over de Delftse rol in het onderzoek en de betekenis van de uitkomst. Volgens Pronk is het penicillinegenoom een ‘kapstok voor het onderzoek’.
Eerder werden al de DNA-volgorden bepaald van de microbiologische werkpaarden bakkersgist en Aspergillus niger.

Lees het nieuwsinterview in Delta.29

‘Genome sequencing and analysis of the filamentous fungus Pencillium chrysogenum’, Nature Biotechnology, 28 sept 2008.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.