Onderwijs

Tien miljoen subsidie voor postinitieel hbo

Minister Plasterk geeft het hbo een steuntje in de rug bij het opzetten van nieuwe masteropleidingen. Het gaat alleen om opleidingen voor mensen die al een tijdje werken en die hun kennis willen verdiepen.

De HBO-raad is blij met de regeling: “We krijgen de kans om aan te tonen dat er veel behoefte is aan ons masteronderwijs”, zegt een woordvoerder. De hogescholen zouden het liefst alle masteropleidingen bekostigd krijgen.

Dat gebeurt nu alleen met de al langer bestaande voortgezette kunstenopleidingen en de eerstegraads lerarenopleidingen in het hbo. Of met de masteropleidingen in de zorg, die in een grote maatschappelijke behoefte voorzien.

Deze zomer riep minister Plasterk een regeling in het leven waarmee een aantal nieuwe professionele masteropleidingen tijdelijk gesubsidieerd wordt. Voorwaarde is wel dat ze zijn goedgekeurd door accreditatieorganisatie NVAO en dat er voldoende behoefte aan is op de arbeidsmarkt. De onlangs opgerichte Commissie doelmatigheid hoger onderwijs (CDHO) adviseert de minister daarover.

Overigens gaat er alleen geld naar opleidingen die zich richten op maatschappelijke gebieden waar het kabinet prioriteit aan geeft: creative industries, grotestedenproblematiek, plattelandsvernieuwing, zorg, (zorg)technologie, logistiek en bouw.

In 2010 zullen de eerste subsidies worden verleend. Er is dan ruim tien miljoen euro beschikbaar. De opleidingen krijgen zes jaar subsidie en moeten daarna op eigen kracht verder.

Wel hoogleraar zijn, maar zonder managementwerk en onderwijstaken. Dat is het gelukkige lot van dr. Andrei Metrikine van Civiele Techniek en Geowetenschappen. Het hoofd van de onderzoeksgroep wave mechanics is benoemd tot Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar (AvL). De van origine Russische onderzoeker is volgens de benoemingscommissie niet alleen succesvol in zijn eigen vakgebied, hij springt ook flexibel in op interessante niches daarbuiten.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.