Onderwijs

Te weinig zelftests? Toch les op de campus

Zelfs als universiteiten deze maand te weinig zelftests geleverd krijgen, mogen ze één dag in de week op de campus lesgeven. Dat schrijft het ministerie van OCW.

Vanaf 26 april mogen universiteiten studenten weer één dag in de week fysiek lesgeven. (Foto: Dalia Madi)

Zelftests maken het mogelijk dat universiteiten en hogescholen hun studenten vanaf 26 april één dag in de week op de campus ontvangen, meent het kabinet, maar die zelftests zijn niet allesbepalend.

Gebruik is vrijwillig
Er kan een kink in de kabel komen. Misschien krijgen de instellingen minder zelftests geleverd dan verwacht, of krijgen ze die tests niet snel genoeg bij hun studenten. Het zal de openstelling voor één dag in de week “niet in de weg staan”, aldus vragen-en-antwoorden van het ministerie van Onderwijs.

Studenten hoeven de zelftests niet eens uit de verpakking te halen als ze daar geen zin in hebben. Het gebruik ervan is “altijd vrijwillig”, aldus het ministerie. “Studenten hoeven dan ook geen bewijs van een negatieve test te overleggen om toegang te krijgen tot de onderwijsinstelling.”

Geen controle
Ook onderwijsminister Van Engelshoven zei dit eerder al. De instellingen zullen niet aan de poort controleren of een student (of medewerker) een negatieve test bij zich heeft.

Het fysieke onderwijs blijft op anderhalve meter en het openbaar vervoer mag niet te druk worden. Met of zonder zelftest: studenten kunnen niet allemaal tegelijk om half negen in de bus of trein stappen. De zelftests kosten de schatkist ongeveer een half miljard euro, inclusief distributie.

Op de TU Delft zijn in april pilots, die verder gaan dan de versoepelingsmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd. Zo start op 19 april bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) een tien weken durend practicum waarbij bachelorstudenten aan vliegtuigonderdelen sleutelen. Zo’n driehonderd studenten gaan in groepjes van tien aan de slag. Dit is het meest omvangrijke lockdown-practicum tot nu toe. Er zijn ook plannen om bij Civiele Techniek en Geowetenschappen practica te organiseren voor masterstudenten.

HOP, Bas Belleman/ Delta 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.