Rector Karel Wakker heeft met zijn vele nota’s en plannen het onderwijs flink opgeschud, zeggen de opleidingsdirecteuren. Maar menigeen miste een vaste koers.
,,Het college is sterk bezig geweest met internationalisering en het opzetten van de bachelor-masterstructuur.” Prof.dr.ir. George Vosselman, opleidingsdirecteur bij geodesie, vindt dat Wakker veel in gang zet. Andere opleidingsdirecteuren beamen dit, maar ir. Frans Ververs (technische informatica) mist een vaste koers. Volgens prof.ir. Carel Weeber (bouwkunde) ontbreekt het aan duidelijkheid hoe alle plannen ten uitvoer gebracht moeten worden. ,,Zo verdwijnt veel in bureauladen. Maar ik vind het jammer dat Wakker weggaat, hij heeft ons altijd gesteund. Van De Voogd krijg ik de indruk dat hij ons liever kwijt wil.”
Vosselman zegt vaak vragen van buitenlandse collega’s te krijgen over de snelle invoering in Delft van bachelor en master. De idea league vindt hij ook een positieve ontwikkeling. ,,Al vraag ik me wel af of het zo’n elitair clubje moet zijn.” Ververs vindt het een gok om in te zetten op de komst van veel buitenlandse MSc-studenten. ,,Uit Oost-Europa en Azië verwacht ik zeker belangstelling, maar of studenten uit de andere EU-landen zullen komen?” Weeber prijst het internationaliseringsbeleid niet. ,,Bouwkunde heeft altijd al veel buitenlandse studenten gehad. Nu moeten we zelfs gaan minderen.”
Semestersysteem
Dr.ir Maurice Peereboom (faculteit Technische Natuurwetenschappen) vindt de docentenkwalificatie een prima idee van dit college. Maar dr.ir. Jan Gerbrands (elektrotechniek) merkt op dat de werkelijke doorvoering in het loopbaanbeleid van het wetenschappelijk personeel achterblijft. ,,We praten daar nu al tien jaar over.” Peereboom voegt nog toe dat de suggestie van het college onjuist is dat stafleden in het verleden voornamelijk op onderwijskwaliteit zijn geselecteerd.
De invoering van het TU-brede semestersysteem is door de opleidingsdirecteuren van scheikundige technologie niet enthousiast ontvangen. Peereboom: ,,De ervaring leert dat eerstejaars pas echt aan de slag gaan als het eerste tentamen eraan komt. Een half jaar is dan veel te lang, dat wijzen ook alle onderzoeken naar studeerbaarheid uit.”
Wakker heeft na diverse notities en een openbare workshop onlangs besloten te starten met zestien bachelors en zestien masters, evenveel als er nu opleidingen zijn. ,,Reëel”, zegt Peereboom. ,,Jammer”, meent Vosselman. ,,Delft is bijvoorbeeld sterk in waterbouwkunde. Zo’n master zou veel buitenlandse studenten trekken. En ook multidisciplinaire masters zoals off-shore-technologie en energie zie ik zitten.”
Bestaansrecht
In de startnotitie ‘op weg naar de top’ van begin maart kiest het college voor een internationale research-universiteit waarbij goed onderwijs het resultaat is van excellent onderzoek. Weeber: ,,Bij bouwkunde staat onderwijs altijd voorop. Het mag en zal geen tweede aandachtsveld worden. Ik vind dat gedoe over de top ook veel te veel een pr-vertoning.”
Ook Ververs zegt niet echt blij te zijn met de startnotitie. ,,Goed onderzoek is van belang voor goed onderwijs, zeker in de masterfase. Maar studenten zijn toch ons bestaansrecht. De bachelor mag niet verdwijnen.” Gerbrands: ,,Onderzoek is de kern van academisch onderwijs, wat dat betreft sta ik achter de nota. Maar we moeten uitkijken dat de bachelor niet losgeknipt wordt.” Opleidingsdirecteur dr. Pieter Bots van Techniek, Bestuur en Management ziet voor- en nadelen. ,,Bij technische bestuurskunde is het onderwijs sterk verweven met ontwerpen. De vraag is dus, wat het college precies verstaat onder onderzoek.”

Comments are closed.