Onderwijs

​Studielening nu bijna gratis

Geld lenen kost geld. Maar in 2016 is de rente op studieschulden wel erg gunstig: 0,01 procent, de laagste rente ooit.
De rente op studieschulden is afhankelijk van wat de Nederlandse staat betaalt voor leningen.

Het percentage wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door DUO en is in 2016 dus 0,01 procent. In 2015 was het rentepercentage ook al uitzonderlijk laag. Toen lag dat op 0,12 procent.

Wie dit jaar afstudeert of stopt met studeren heeft dus geluk. Het rentepercentage voor aflossers wordt telkens voor een periode van vijf jaar vastgezet. Wie in 2015 voor het laatst in de collegebanken zat betaalt vijf jaar lang slechts 0,01 procent rente. Pas in 2021 geldt dan een nieuw percentage.

Ter vergelijking: iedereen die in 2011 stopte met studeren, zit nog vast aan een rentepercentage van 1,39.

Maar de lage rente is ook goed nieuws voor huidige studenten: hun schuld zal volgend jaar minder hard groeien dan dit jaar. DUO rekent namelijk vanaf dag één rente op leningen.

Terugbetalen

Wie een studieschuld heeft moet na twee jaar, gerekend vanaf 1 januari, beginnen met terugbetalen. Iedereen die dit jaar is gestopt met studeren, start dus op 1 januari 2018 verplicht met aflossen. Eerder kan natuurlijk altijd.

Studenten die een schatting willen maken van hun uiteindelijke studieschuld, kunnen die onder meer berekenen met de ‘studieleenwijzer’ van het Nibud of op www.studie-kosten.nl.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.