Welke beslissing heeft Delftse studenten in 2024 het meest benadeeld? Die vraag stelt de Delftse studentenvakbond VSSD met een opvallende actie: de ‘naai-actie’. “Soms is het nodig om verandering te eisen.”
De sluiting van de soos van studentenvereniging Nova op de Haagse Hogeschool in Delft was een van de beslissingen die studenten nadelig raakten. (Foto: Haagse Hogeschool)
De Delftse studentenvakbond VSSD zet zich op allerlei manieren in voor Delftse studenten. Met de aangekondigde ‘naai-actie’ vestigt de vakbond aandacht op beslissingen die studenten het afgelopen jaar negatief hebben geraakt. De bestuursleden vroegen actief rond in hun omgeving, tijdens borrels, overleggen en op de campus om te achterhalen welke beslissingen studenten als het meest nadelig ervaren. Uit alle reacties selecteerden ze vijf kwesties die kans maken op de prijs voor grootste ‘naai-actie’ van 2024:
- Het sluiten van ME-faculteitsbar ‘Het Lagerhuysch’
- Het blijven uitstellen van een meldpunt waar studenten klachten kunnen indienen over sociale veiligheid
- Instructiezalen in de faculteit EWI die niet toegankelijk zijn voor mindervalide studenten
- Het sluiten van de SooS van studentenvereniging Nova (Haagse Hogeschool)
- Het ontbreken van studenten in de taskforce tegen onderwijsbezuinigingen
Prijsuitreiking
Over enkele weken maakt de VSSD bekend wie de ‘winnaar’ is. “We zullen één persoon of instantie aanwijzen die de prijs krijgt”, vertelt secretaris Sam de Jong van de vakbond. “Voorlopig houden we geheim wat de prijs zal zijn, maar we zullen deze sowieso persoonlijk overhandigen. We hopen natuurlijk dat hij in ontvangst genomen wordt.”
- Lees ook het interview met het bestuur van de VSSD: ‘Het is belangrijk dat studenten laten zien dat ze tegen de bezuinigingen zijn’
Wat beter kan
Met deze actie wil VSSD vooral bewustzijn creëren. “We laten zien waar studenten tegenaan lopen en wat er beter kan op de TU en op hogescholen in Delft. We willen dat studenten weten dat we hier aandacht voor hebben. Natuurlijk hopen we ook dat er door deze actie daadwerkelijk iets verandert. Een simpel voorbeeld is de toegankelijkheid van instructiezalen in faculteit EWI, dat is eenvoudig op te lossen.”
Niet alles gaat mis
Gelukkig gaan er ook dingen goed. Zo trokken de universiteit en de studenten samen op in hun strijd tegen de langstudeerboete en heeft de universiteit volgens de VSSD goede stappen gezet om sociale veiligheid bespreekbaar te maken met een recente campagne op de campus. “We focussen niet alleen op dingen die níet goed gaan, maar soms is het nodig om de pijnpunten te benoemen en verandering te eisen”, aldus De Jong.
Wil je op de hoogte blijven van de actie? Volg VSSD dan op Instagram (@vssd_studentenvakbond) of ga naar vssd.nl.

Comments are closed.