Duwo zegt de huur op aan studenten met een campuscontract die uitgeschreven zijn bij de TU. Reden voor voormalig nestor Sybe Schaap van de Balthasar van der Polweg om op te stappen als werknemer van de studentenhuisvester.
“In de bewonerscommissie hebben we besproken dat Duwo er voor moet zorgen dat niemand ten onrechte een huuropzegging krijgt toegestuurd”, aldus Schaap. Nu gebeurt dat bij veel studenten, waarna de opzegging weer wordt ingetrokken als die niet terecht is. “Een vreemde gang van zaken”, meent Schaap.
Fouten worden volgens hem gemakkelijk gemaakt. “Men controleert niet of mensen opnieuw bij een studie ingeschreven staan. Dat hoeft niet eens aan de TU te zijn, want alle opleidingen in de regio Haaglanden zijn geldig.” Bovendien kunnen huurders aan de Balthasar van der Polweg niet zomaar worden uitgezet. “Daar heb je met zijn tweeën een wooncontract. Als een bewoner nog studeert, dan kun je de ander niet zomaar uitzetten.”
Robert van den Berg, teamleider van de afdeling verhuur van Duwo, bevestigt dat de brieven verstuurd worden. “Dat doen we al twee of drie jaar. Dat is onze standaardprocedure en de tekst is juridisch getest.” Bovendien, benadrukt hij, wordt de student in de brief gewezen op de mogelijkheid om opzegging terug te draaien. “De student mag dan een kopie van inschrijving opsturen om de procedure weer stop te zetten”, vertelt hij. Ook promovendi kunnen met een aanstellingsbrief en een kopie van een loonstrookje in hun huis blijven wonen.
Schaap vindt de brieven te scherp opgesteld. In de alinea voorafgaand aan de genoemde mogelijkheden tot terugdraaiing, wordt gesproken over een gang naar de kantonrechter. Bovendien dreigt Duwo op het reactieformulier met ‘veroordeling tot het betalen van de door Duwo gemaakte kosten’.
“Mensen reageren ontdaan op de huuropzegging”, vertelt Schaap. “Een aantal jaar geleden verstuurde Duwo nog brieven met een heel andere strekking. Ze vertelden mij letterlijk dat Duwo bewust niet iedereen op zijn rechten wijst, omdat ze bang zijn dat iedereen dan een sluiproute weet te vinden. Als je bijvoorbeeld het collegegeld ervoor over hebt, kun je je meteen weer inschrijven bij een opleiding in de buurt.”
Van den Berg is het niet eens met Schaap. “Als je de brief leest moet je niet uitgaan van één alinea”, zegt hij. “Als een organisatie het er niet mee eens is, dan kunnen ze bij mij aankloppen.”
Comments are closed.