Uit eten gaan en tegelijk een goed doel steunen? Dat kan deze maand bij Happietaria Delft. Studenten zetten zich vier avonden per week in om zoveel mogelijk geld op te halen. Delta nam een kijkje op de tweede avond.
Happietaria duikt weer op in Delft (Foto: Happietaria)
Het is iets na zessen en de eerste bezoekers druppelen binnen. Vrijwilligers lopen af en aan naar de opslag om de laatste bakken mayonaise, voorgesneden groenten en keukenapparatuur naar de keuken te sjouwen. Een ontvangstcomité van keurig geklede studenten wacht de gasten op: “Kan ik uw jas aannemen, meneer?”
Het is voor het eerst in ruim tien jaar dat Happietaria weer opduikt in Delft. Het pop-up restaurant wordt een maand lang vier dagen per week gerund door voornamelijk leden van studentenvereniging CSR en andere vrijwilligers.
Vlak voor de ingang van het restaurant prijkt een grote banner. Op een tafel liggen flyers om het goede doel zichtbaar te maken: Tearfund, gericht op het steunen van vredesprojecten om mensen op te laten staan uit onrecht en armoede.
Smile
Aan een grote tafel geniet een gezelschap van hun hoofdgerecht. Het blijkt een politieke fractie te zijn. Ze komen even snel een hapje eten voor hun vergadering. Leon: “We hoorden over Happietaria tijdens een presentatieavond over studenteninitiatieven. We zeiden meteen tegen elkaar, daar gaan we heen!” Zijn tafelgenoten roemen de service: “Ik ben zelden zo snel en correct bediend”, zegt de een. Een ander voegt toe: “Het is echt service met een smile.”
Een doel is het samenbrengen van verschillende Delftse inwoners, met name studenten en ‘burgers’
Loes heeft haar hele gezin en aanhang meegenomen naar het restaurant. Ze komen uit alle hoeken van het land: Den Haag, Utrecht, Maastricht en Wageningen. Loes en haar ouders zijn het erover eens: de sfeer is goed en de locatie is uitnodigend. Ze zijn heel nieuwsgierig naar het eten.
Voor iedereen
Een ander doel van de organisatie is het samenbrengen van Delftse inwoners, met name studenten en ‘burgers’. Ellen Thomas, pr-coördinator van het Happietaria-bestuur: “We willen dit project breed in Delft opzetten. Het is voor iedereen.”
Daarom is er elke woensdag een ontmoetingstafel. Hoewel het nog geen storm loopt, merkt voorzitter Stefan Haveman dat er behoefte aan is: “Er is een man van zeventig die zich er elke week voor heeft ingeschreven. En hij komt ons ook nog eens acht keer vrijwillig helpen!”

De keuken is omgeven door glas. Binnen staan studenten hamburgers te keren en borden op te maken. Om meer te weten te komen over het menu worden we doorverwezen naar keukencoördinator Jonathan Bondt. Hij heeft eerder in de horeca gewerkt, maar in de bediening, niet in de keuken: “Gelukkig werken we met een commissie die veel ervaring heeft met koken voor grote groepen.”
“Het meest bijzondere gerecht vind ik toch wel de Happie smashburger. Die is gemaakt van vlees van de koeien van mijn vader”, vertelt Jonathan trots.
Stichting Stunt
Het restaurant bevindt zich in het complex van Stichting Stunt, een sociale organisatie die leerwerktrajecten aanbiedt. Te midden van de zeefdrukkerij, het naaiatelier en de fietsenwerkplaats konden de studenten terecht. Overdag is het een lunchroom en aan het eind van de middag toveren zij het om tot Happietaria.
“De locatie past heel goed bij ons initiatief”, zegt Alicia van Zeijl, juridisch coördinator en keukencoördinator, “ze hebben hier allemaal hippe maatschappelijke projecten, zoals upcycling van meubels. Net als Stunt proberen wij ook mensen met elkaar te verbinden. Daarnaast is deze locatie goed bereikbaar. Het is op loopafstand van station Delft Campus en er zijn parkeerplaatsen voor de deur.”
Naast de studie
Hulporganisatie Tearfund benaderde de christelijke verenigingen in juli vorig jaar om Happietaria weer nieuw leven in te blazen. “Toen werd bij mij het zaadje geplant”, vertelt Alicia. “Van oud-huisgenoten kende ik De Hartige Samaritaan al, een soortgelijk project, gericht op het verwelkomen van vluchtelingen. Zoiets leek mij ook leuk om te doen.”
De meeste studenten die betrokken zijn bij Happietaria doen dit naast hun studie: “Dat is wel druk”, aldus pr-coördinator Ellen. “Een maand lang staan vier dagen per week in het teken van het restaurant.”
Alicia: “Het is het waard. Normaal kun je niet zomaar een restaurant opzetten en nu ineens wel. Dat is heel vet. We willen het heel graag tot een terugkerend project maken. We gaan dan ook ons uiterste best doen om opvolgers te vinden die het volgend jaar willen organiseren.”
Zin in een Happie?
Happietaria is tot en met 29 maart op elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 18.00 uur geopend aan de Vulcanusweg 307, Delft. De opbrengsten gaan naar Tearfund.
Wil je helpen het goede doel te steunen? Op de website van Happietaria Delft kun je je als vrijwilliger aanmelden.
Comments are closed.