Campus

De grote campus pizzatest: teleurstelling in een doosje

Van het restaurant bij X tot een pizza-automaat: Delta inspecteerde alle pizzaplekken op de campus op zoek naar de perfecte margherita. Er blijkt voor ieder wat wils.

In Pulse haal je een supersnelle pizza uit de automaat. (Foto: Thirza Bolhuis)

Tentamenperiode of niet: als TU-student heb je soms behoefte aan een snelle maaltijd tussendoor. Misschien wel iets Italiaans? Delta ging gewapend met een weegschaal, een thermometer en goede smaakpapillen op pad voor een grondige voedseltest. We bezochten alle pizza-locaties op de campus en proefden steeds een pizza margherita. Een uitblinker is er niet: liefhebbers van zoet en licht pittig, veel groente of juist van kaas komen allemaal aan hun trekken, evenals fans van een lichte teleurstelling.

De Food Station – Anders dan anders: zoetig en licht pittig

Prijs: €8  // gewicht: 480 gram // grootte: 33,5 cm breed // wachttijd: 11 minuten // temperatuur: 65 graden // voorgesneden

De pizza van de Food Station is zoet en licht pittig. (Foto: Thirza Bolhuis)

​​Het testpanel woog elke pizza nauwkeurig (Foto: Thirza Bolhuis)

De Food station is op de campus te vinden naast de Spar. Op de kaart staan onder meer kapsalon, pasta en kebab, maar ook pizza. Er zijn negen verschillende soorten pizza’s, waaronder de margherita.

 

Bestellen kan via Thuisbezorgd, maar je kunt ook langslopen. Het restaurant is op doordeweekse dagen van 14.00 uur tot 21.00 uur geopend. Binnen staat een scherm voor bestellen en betalen. Er zijn tafeltjes om te eten, maar je kunt de pizza ook meenemen in een doos.

 

Deze pizza heeft een dunne rand, wat hem potentieel favoriet maakt voor mensen die niet van korsten houden. Bij het openen van de pizzadoos ruik je vooral de bodem en de kaas. De bodem doet denken aan koekjes doordat het deeg een beetje zoetig is. De korst is krokant terwijl de pizzapunt flexibel genoeg blijft om te vouwen. Wat opvalt bij de eerste hap is dat de saus licht pittig is. Het beetje pit in de saus maakte deze de interessantste uit de test. Er zit veel kaas op de pizza, daarom is de pizza vrij vet, maar niet té. 

 

Algemeen oordeel: De ene helft van ons panel kan de zoetige en pittige fastfood pizza goed waarderen terwijl de ander liever een meer ambachtelijk Italiaanse pizza wil. Hoe dan ook vonden de testers dit een goede snack of snelle hap tijdens een studiedag.

De pizza-automaat in Pulse – Droge teleurstelling in een doosje

Prijs: €7,99 // gewicht: 260 gram // grootte: 25,5 cm // wachttijd: 3,5 minuten // temperatuur: 39 graden // niet voorgesneden

De pizza uit de pizza-automaat lijkt niet bepaald op de Italiaanse klassieker. (Foto: Rob van der Wal)

Op de begane grond in Pulse, verstopt achter het Vietnamese Nomnom, staat de schrik van elke Italiaan: een pizza-automaat. In de automaat tref je twee vleesopties: bacon en hot salami, maar wij gaan weer voor een simpele margherita.

De automaat is in principe tijdens de ruime openingstijden van Pulse in gebruik: van 8:00 uur tot 00:00 uur. Handig voor de vroege-ochtend- of late-night-snacker dus.

Dan onze pizza zelf: die haalt nét niet de beloofde bereidingstijd van 3 minuten, maar is met 3 minuten en 25 seconden nog steeds erg snel klaar. Door raampjes in de automaat is het bereidingsproces te volgen, waarbij vooral het snel ronddraaien van de pizza in het oventje opvalt. De pizza die vervolgens uit de oven komt, lijkt in de verste verte niet op de pizza die op de automaat geadverteerd staat. Waar een sticker op de automaat een keurige Italiaanse klassieker met een ruime topping belooft, komt uit het apparaat zelf een nogal karig toegerust exemplaar rollen.

Over de smaak kunnen we helder zijn: er komt geen mens en dus ook weinig liefde kijken bij de bereiding. Dat is te proeven. De bodem is zo’n grote droge cracker, een Matze, die aan de rand verbrand is. De opgedroogde tomaat is af en toe nog wel zoet te noemen, maar de mozzarella heeft een vreemde nasmaak. Ook de bodem is behoorlijk smakeloos.

Algemeen oordeel: Voor een bedrag van €7,99 is deze pizza wat je wellicht van een automaat-pizza zou verwachten: een teleurstelling in een doosje. Wij eindigen in elk geval met een ontevreden gevoel dat nog groter is dan de honger die we probeerden te stillen.

De pizza-automaat in Pulse is te vinden achter restaurant Nomnom. (Foto: Thirza Bolhuis)

Pizza night bij X – Favoriet voor kaasliefhebbers

Prijs: €9 // gewicht: 500 gram // grootte: 29 cm // wachttijd: 8,5 minuten // temperatuur:   38 graden // voorgesneden

De margherita van X is vooral geschikt voor kaasliefhebbers. (Foto: Thirza Bolhuis)

In het restaurant van X kun je terecht voor een ruime keuze aan lunch, borrelhapjes en avondeten. X organiseert geregeld pizza nights, die meestal afwisselend op woensdagen en donderdagen plaatsvinden. De eerstvolgende datum is nog niet bekend, maar wordt tegen die tijd aangekondigd op de website.

Bij X lopen we een volle zaal in. Toch duurt het wachten niet lang. X biedt een margherita, een chicken zucchini en een broccoli pesto mixed seeds pizza. Bij bestelling aan de bar betaal je direct en krijg je een melder mee die gaat piepen zodra de bestelling klaar is.

Door de verse oregano bovenop is het een kleurrijke margherita. Het beleg is zo verdeeld dat er een ruime korst overblijft om vast te pakken. Er zit heel veel kaas op deze pizza en die is sterk te ruiken en te proeven. Een opgepakte punt bezwijkt onder het gewicht van het beleg. De bodem is erg zacht en had misschien net iets langer in de oven gemogen.

Algemeen oordeel: Wij hebben genoten van deze grootste pizza uit de test. Mocht kaas je zwaar op de maag vallen, dan is dit misschien niet jouw favoriet. Wij komen er in elk geval graag voor terug.

Het restaurant in de Aula – Rijkelijk belegd, maar flauwe saus

Prijs: €7,95 // gewicht: 420 gram // grootte: 27,5 cm breed// wachttijd: 5 minuten // temperatuur: 30 graden  // voorgesneden

Ook van de rijkbelegde pizza uit de Aula heeft het testpanel de temperatuur gemeten. (Foto: Thirza Bolhuis)

Grote kans dat je wel eens in het restaurant van de aula bent geweest. Het is open tussen 17:00 uur en 19:30 uur voor verschillende avondmaaltijden. We hebben het even nagevraagd: op dinsdag en donderdag maak je de meeste kans op pizza.

Bij de aula liggen verschillende maaltijden klaar onder warmhoudlampen, maar door de populariteit van de pizza’s moeten we eventjes wachten. Deze komen voor onze neus de pizzaoven uit en kunnen we zo meenemen.

Het eerste dat opvalt is dat alle pizza’s in de aula rijkelijk belegd zijn met groentes. Dus in tegenstelling tot de andere plekken kunnen we hier geen klassieke margherita eten. Om eerlijk te blijven eten we eerst een paar punten zonder groente en genieten we daarna verder van de complete pizza zoals de chef deze bedoelde.

Bij het oppakken van de pizza ruiken we meteen de geur van de bodem. De korst is opvallend taai en maar liefst 1 cm dik. De rest van de bodem is juist zacht en had misschien iets langer in de oven gekund. De pizza voelt niet vettig (in vergelijking met een gemiddelde pizza dan). Een deel van ons panel vindt de saus flauw, terwijl een ander het gebrek aan zout wel waardeert. Eén ding is zeker: de saus is niet erg bijzonder. De groenten op de overige punten, geven de meeste smaak.

Algemeen oordeel: De meningen van ons testpanel lopen wat uiteen. Toch vind ieder lid de pizza geschikt om de honger tijdens het studeren te stillen, zeker als je de groentes erop laat.

Door Thirza Bolhuis en Rob van der Wal

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.