Buiten de campus

Steun voor Groningse klokkenluider

Het ontslag van de Groningse universitair hoofddocent Susanne Täuber veroorzaakt veel commotie. Sympathisanten willen dat de universiteit haar weer aan het werk zet.

Twee weken geleden oordeelde de kantonrechter dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Susanne Täuber per 1 mei mag ontslaan omdat de werkrelatie met haar faculteit “ernstig verstoord” was. Dat gebeurde onder meer nadat ze een wetenschappelijk artikel publiceerde waarin ze het diversiteitsbeleid van de RUG bekritiseerde.

Sympathisanten protesteerden online tegen het ontslag met #AmINext. Ze zamelden ruim 21 duizend euro in om haar juridische kosten te dekken. Meer dan 3.700 medestanders tekenden bovendien een petitie waarin staat dat de universiteit haar weer aan het werk moet zetten. Medewerkers van het Centre for Gender Studies van de Letterenfaculteit stelden dat daar een passende vacature voor haar was, maar de universiteit weersprak dat.

Woensdag bezetten vijftig studenten het Groningse Academiegebouw, meldde de Groningse UKrant. Ze protesteerden tegen het sociale veiligheidsbeleid van de universiteit en het ontslag van Täuber. Ze eisen dat de RUG alle gevallen van intimidatie en discriminatie serieus neemt die in een rapport van onder anderen Täuber beschreven staan.

’s Avonds werd de bezetting beëindigd. Het bestuur en de studenten kwamen donderdag met een gezamenlijke verklaring. Over drie weken gaan ze opnieuw om de tafel om te kijken wat er van de voornemens terecht is gekomen.(HOP, Peer van Tetterode)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.