Een ingreepje in het ziekenhuis, à la. Maar die felle operatielamp – kan die even dimmen? Hoe functioneel is dat ding voor de chirurg in actie? Laat dát nou nog nooit onderzocht zijn.
Hoog tijd dus, vonden studenten werktuigbouwkunde Irene de Séra (22), Ton van der Bijl (21), Benjamin Nederveen (21) en Rutger de Vries (21).
Dat de dokter in het streekziekenhuis graag een lichtje wil boven zijn snijkunsten, mag duidelijk zijn. Maar iedereen wil dat de arts die zijn mes in jouw gekoesterde lichaam zet, wél een beetje comfortabel werkt. Muziekje aan, mooie zuster erbij – en wat gebeurt er als je de belichting van zijn werk optimaliseert? Dat wilden de studenten weleens weten voor hun bachelor-eindproject bij werktuigbouwkunde. Je zou het vak van chirurg er een stuk comfortabeler mee kunnen maken.
Irene de Séra en haar groepsgenoten bouwden na een groot literatuuronderzoek zelf een onderzoeksopstelling, simpelweg gemaakt van een rond, rood papier dat de wond nabootst, met daaromheen een blauw operatiedoek. De sterkte van het licht ín de wond hielden ze constant, terwijl ze de lichtsterkte rónd de wond varieerden van zwak tot fel. Vervolgens lieten ze hun proefpersonen er meetbaar mee experimenteren: wat keek voor hen het fijnst? “Nee, die proefpersonen waren geen chirurgen”, bekent De Séra, “dat valt niet te organiseren.” Dus spitsten de studenten hun onderzoeksvraag specifiek toe op ‘personen’ en niet op chirurgen.”
Hoewel het viertal in hun verplichte mini-paper stelt dat hun onderzoek aantoont dat een verminderde lichtsterkte rond de wond ten opzichte van het licht ín de wond tot een verbetering van het comfort leidt, nuanceert De Séra dat liever: “Het was opvallend dat sommige proefpersonen juist met veel licht rond de wond soms uitzonderlijk goed presteerden. De eindconclusie van ons onderzoek is dus vooral dat er nog meer onderzoek naar gedaan moet worden.”
Tja, en dat maakte de studenten pas echt lekker. “We zouden er tijdens onze masters best mee verder willen, want nu willen we het weten ook: wat is het verband tussen comfort en operatiebelichting rond de wond nu werkelijk?” Hun begeleider, die al langer werkte aan bepaalde facetten van dit onderzoek, gebruikt de resultaten voorlopig verder en seint de studenten in zodra hun hulp opnieuw gewenst is. “Fijn”, vindt De Séra, “het is goed om te weten dat ons werk niet onder het stof verdwijnt.”
Onderzoek: ‘Goed licht om de wond werpen’
Eindcijfer: 7
De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen en wetenschapsmuseum NEMO zullen de amateur-onderzoeker begeleiden bij zijn onderzoek. Zij helpen bijvoorbeeld bij het zoeken naar proefpersonen en kunnen laboranten beschikbaar stellen.
Bijna vijftig onderzoeksvoorstellen werden ingezonden voor de prijs. Niet in de prijzen viel een idee van een Rotterdamse biologielerares die zich afvroeg of het corrigeren van toetsen met een groene pen in plaats van een rode een positieve invloed heeft op de motivatie van leerlingen. Ook een voorstel van twee Nijmeegse pijnonderzoekers haalde het niet. Zij wilden uitzoeken of de uitslag van een voetbalwedstrijd voorspeld kan worden door het verschil in pijndrempel van de deelnemende teams te meten.
De ‘kolderbokaal’, uitgereikt door De Balie, NEMO, KNAW en de Volkskrant, haakt aan bij het idee achter de Ig-Nobelprijs. Die ‘alternatieve’ Nobelprijs – ooit als grap begonnen – wordt jaarlijks door Nobelprijswinnaars uitgereikt voor een onbedoeld grappig en op het eerste gezicht nutteloze ontdekking, die niettemin tot nadenken stemt.
Comments are closed.