Van alle studentensteden heeft Delft de meeste eettafels. Welke zijn er? Voor wie zijn ze? Wat kun je er eten? En… hoe smaakt het? Een overzicht.
Sint Jansbrug
Curry en spareribs favoriet
De eettafel van Sint Jansbrug is populair onder studenten. Dat is niet zo vreemd als je weet hoe de studentenvereniging is ontstaan. In 1947 waren de gezamenlijke maaltijden van het studentenhuis aan de Oude Delft namelijk zo gezellig, dat uit deze eettafel de vereniging ontstond. Maar niet alleen studenten zijn welkom aan tafel, ook vaste stamgasten en oud-leden schuiven geregeld aan. De sfeer is ‘ons kent ons’ en vrijwel niemand zit dan ook alleen. Vleesgerechten zijn populair. Als er spareribs op het menu staan, zit Jansbrug tjokvol en ook de Indiase curry is favoriet. Maar de vegetariërs onder de studenten hoeven niet te wanhopen. De luxe salade gaat altijd op en ook de vegaflapjes en kaasspiezen worden erg gewaardeerd door de bezoekers. “Voor lasagne met Turks brood en kruidenboter, rijd ik echt om, zodat ik het niet hoef te missen”, zegt student Civiele Techniek Wouter Krouwel. Deze luxere vrijdagavondmaaltijd is overigens niet duurder dan de overige maaltijden. En wie aan één bord niet genoeg heeft: het opscheppen is onbeperkt.
Wie
Iedereen mag aanschuiven aan de eettafel van studentenvereniging Sint Jansbrug
Wat
Kokkin Mirjam bereidt dagelijks verse gerechten. Alle vleesschotels hebben een vegetarische variant. Variatie is belangrijk, de gerechten met pasta, aardappelen, rijst en frites worden elke week op een andere dag klaargemaakt. Op vrijdag is er een luxe maaltijd.
Buffet Blauw
Wokgerechten
Wie
Iedereen, van studenten tot gezinnen tot TU-medewerkers
Wat
Chef-kok Piet de Waal bereidt verse eenpansgerechten en wokmaaltijden
Waar
Mekelweg 5, aula TU (cateraar Sodexho)
Prijzen
Basismaaltijd: €3,60
Wokmaaltijd: €4,75
Openingstijden
ma/vrij 16.30-19.30 uur
In de aula van de TU eten niet alleen gehaaste studenten, maar ook gezinnen met kleine kinderen, ouderen, TU-medewerkers en huisgenoten die een keer geen zin hebben om te koken. Buffet Blauw heeft een grote vaste klantenkring. Veertig procent van de mensen die aanschuiven, eet hier regelmatig. Sommigen zelfs vijf keer per week. Tien procent van de bezoekers is vegetarisch, de rest eet voornamelijk graag vlees. Chef-kok Piet de Waal maakt samen met zijn medewerkers verse eenpansgerechten klaar. In de winter is er veel stamppot. Vooral de wokgerechten zijn erg populair vanwege smaak en versheid. Alle ingrediënten worden onder het oog van de bezoekers klaargemaakt. “Prima te eten”, is dan ook het commentaar van een groep Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniekstudenten. “De wokgerechten zitten vol vlees en verse groenten. Het is alleen wel wat prijzig.” Maar niet alle gerechten zijn populair: de gehaktballen worden met een vies gezicht ‘stuiterballen’ genoemd.
Civitas Studiosorum Reformatorum
Bidden voor het eten
De maaltijd van C.S.R. begint met een harde slag op de bel, waarna iedereen zich met knorrende maag naar de eetzaal van Confide spoedt. De tafelpreses leest voor de maaltijd een stuk uit de Bijbel en gaat voor in het dankgebed. Daarna komt de soep op tafel en als de preses zijn eerste hap heeft genomen, volgt de rest. Officiële mededelingen worden tijdens de maaltijd gedaan. Het komt wat formeel over, maar na de eerste hap praat iedereen gemoedelijk met iedereen. De maaltijd van C.S.R is dan ook vooral bedoeld om samen gezellig te praten tijdens een lekkere hap. De leden koken zelf via een puntensysteem: wie goed kan koken, staat in de keuken en de rest doet corvee. Het eten is divers; een recept komt maar maximaal twee keer per jaar terug. Van andijviestamppot tot gevogelte. “Wie te laat is, moet een goede, overtuigende smoes vertellen aan tafel”, grinnikt de tafelpreses. “Dat is altijd leuk, want je moet wel origineel zijn.” De maaltijd wordt afgesloten met liederen en een gebed.
Wie
De eettafel is open voor iedereen
Wat
Wisselend driegangenmenu, dat wordt klaargemaakt door leden van C.S.R.
Waar
Oude Delft 9
Prijzen
€2,50 voor een driegangenmaaltijd.
Openingstijden
ma en do, de maaltijd begint om klokslag 18.00 uur. Aanmelden via internet of telefonisch.
www.csrdelft.nl
De Bolk
Net als thuis
In de voormalige herberg De Bolk werd vroeger ook al uitbundig gegeten. Dat was ook niet zo moeilijk,met een grote visafslag net naast de deur. Wie naar het vissige Bolkteken kijkt, verwacht dat vooral vis op het menu, maar niets is minder waar. Chef-kok van de avond, Renout van Rijn, braadt worstjes in een grote pan. De leden van De Bolk koken zelf. De kok van de avond is de baas. Er staan vaak vleesgerechten op tafel, aangevuld met een vegetarische variant. Aardappels uit de oven zijn favoriet, maar lasagne en hartige taarten scoren ook goed. Het enige wat constant is tijdens de maaltijd bij De Bolk is de tijd. Klokslag half zeven wordt het eten opgediend. “We willen graag dat iedereen tegelijkertijd eet, zodat je een soort huiskamergevoel krijgt”, zegt Van Rijn. De Bolk staat bekend om de lekkere toetjes. “Vooral chocoladetoetjes zijn geliefd”, zegt Van Rijn. “Alleen het corvee is vreselijk als er chocotoetjes zijn gemaakt. Een van onze koks heeft een keer slagroom geklopt met een boormachine, omdat de mixer stuk was. Toen zat alle slagroom op de muren. Dan zit je liever niet in de corveeploeg. Ik kook dus liever.”
Wie
Iedereen is welkom, maar vooral leden schuiven aan
Wat De leden koken zelf. De kok van de avond is de baas en bepaalt wat er op tafel staat, wat neerkomt op veel verschillende maaltijden
Waar
Buitenwatersloot 1-3
Prijzen
€3,00 (leden)/€3,50 (niet-leden)voor driegangenmenu
Openingstijden
ma/do om 18.30 uur precies
www.bolk.tudelft.nl
Eettafel Koornbeurs
Vegetariërs in vleeshal
Studenten, alleenstaande ouders, gezinnetjes, TU-medewerkers en ouderen: iedereen weet de Koornbeurs te vinden, maar bovenal… vegetariërs. Bijna de helft van de bezoekers eet bewust geen vlees: en dat in de voormalige vleeshal uit de Middeleeuwen. Eettafel Koornbeurs voert het beeldmerk Gastvrij voor Vegetariërs: de maaltijden bevatten echte vleesvervangers en zijn geen slappe aftreksels van de overige maaltijden minus het vlees. Bij elk maal is een bakje smakelijke salade standaard inbegrepen. Wie aan één bord niet genoeg heeft, kan gratis bijhalen en krijgt voorrang op de rest van de rij. Alleen extra vlees of vegetarisch kost 1,40 euro. En hoe dat alles smaakt? Commentaren in het gastenboek van eettafel De Koornbeurs liegen er niet om: ‘Willem gaat ons weer verwenne met zijn penne’; ‘Omelet niet te nasse.’ ‘Voor de boomstammetjes mag je me ’s nachts bellen’. Sommigen komen er dan ook zelfs al 25 jaar.
Wie
Iedereen is welkom, je hoeft geen lid te zijn van Open Jongeren Vereniging De Koornbeurs.
Wat
Alle typen gerechten, bijna alles vers. Altijd keuze uit vlees en volwaardig vegetarisch.
Elke dinsdag frites, woensdag internationaal, donderdag pastadag.
Waar
Voldersgracht 1
Prijzen
Soep: €0,40
Basismaaltijd: €3,60
Toetje: vanaf €0,30
Openingstijden
Ma/vrij: 17.30 uur – 19.30 uur.
www.koornbeurs.nl
Open eettafel Tyche
Luxe DSB’ers en backpackers
Op de eerste verdieping van een sfeervolle voormalige burgemeesterswoning uit de 17de eeuw bevindt zich eettafel Tyche, genoemd naar de Griekse godin van de overvloed. Hongerige zielen kunnen dan ook onbeperkt groente en frites bij laten scheppen. De meeste gasten van deze sociëteit van de Delftsche Studenten Bond zijn leden. Vaak gaat het om mentorgroepjes en colleges bestaande uit studenten van verschillende jaargangen. Zij eten er gemiddeld zo’n tweemaal per week. Verder komen er ouders van leden, gezinnen en backpackers. Vooral voor de laatste groep is de zaal met originele dwarsbalken, open haard en uitzicht op de Oude Delft bijzonder. Leden van het college der Asene eten bijna nooit de basismaaltijden. Zij zijn meer van de luxe. Lasagne, spareribs en vooral herfstsalade met walnoten en peertjes scoren goed bij de Aseners. Smaak en prijs concurreren goed met thuis zelf koken, luidt hun oordeel.
Wie
Zowel leden als niet-leden van de Delftsche Studenten Bond
Wat
Basismaaltijden metvlees, aardappelen en groenten dan wel spaghetti of nasi, maar ook luxe en extra luxe varianten met duurder vlees en salades.
Waar
Oude Delft 123
Prijzen
Basismaaltijd/vegetarisch: €3,50
Luxe maaltijd (ma en do): €4,30
Extra luxe maaltijd (wo en di): €4,80
Openingstijden
Ma/do 18.00 uur – 19.30 uur
www.dsb.tudelft.nl
Wolbodo
Met liefde gemaakte maaltijden
In mensenvereniging Wolbodo hangt dikwijls de geur van pittige Indonesische gerechten. Kok Mike kookt sinds een jaar vol overgave de gerechten uit zijn moederland, van soep tot hoofdgerecht. Vooral Soto Djakarta, een soort maaltijdsoep met groenten, rijst en vlees valt bij gasten erg in de smaak. Mike maakt ook ‘bizar goede toetjes’, vindt mijnbouwstudent Marinus Dallen. “Hij maakt toetjes klaar met kleine vruchtjes die heel fris lijken, maar bij de eerste hap heel pittig blijken te zijn. Heel erg lekker en verrassend.” De Hollandse groenten worden met evenveel overgave klaargemaakt, maar ze zijn lang niet zo lekker als de Indonesische gerechten, vindt Dallen. Wolbodo heeft geen vaste gebruiken. Er hangt een relaxte sfeer tijdens de maaltijden. De maaltijd begint rond half zeven, maar wie te laat is en even belt, vindt niet de hond in de pot. De maaltijd wordt bewaard, en even opgewarmd. “We eten in de zaal of in de tuin, of voor de tv”, zegt Dallen. “Heel relaxt, dat vinden wij bij Wolbodo heel belangrijk.” Wie krap bij kas zit, kan de kok helpen. Als dank is de maaltijd dan gratis.
Wie
Iedereen is welkom, maar vooral leden eten mee.
Wat
Kok Mike heeft een Indonesische achtergrond. Hij kookt graag pittig, maar maakt ook Hollands voedsel klaar. Op woensdag is er een luxere maaltijd.
Waar
Verwersdijk 102
Prijzen
€ 3,40 voor driegangenmaaltijd; op woensdag € 4,00
Openingstijden
di/do vanaf 18.30 uur
zie ook: www.eettafels.tudelft.nl
Sint Jansbrug
Curry en spareribs favoriet
De eettafel van Sint Jansbrug is populair onder studenten. Dat is niet zo vreemd als je weet hoe de studentenvereniging is ontstaan. In 1947 waren de gezamenlijke maaltijden van het studentenhuis aan de Oude Delft namelijk zo gezellig, dat uit deze eettafel de vereniging ontstond. Maar niet alleen studenten zijn welkom aan tafel, ook vaste stamgasten en oud-leden schuiven geregeld aan. De sfeer is ‘ons kent ons’ en vrijwel niemand zit dan ook alleen. Vleesgerechten zijn populair. Als er spareribs op het menu staan, zit Jansbrug tjokvol en ook de Indiase curry is favoriet. Maar de vegetariërs onder de studenten hoeven niet te wanhopen. De luxe salade gaat altijd op en ook de vegaflapjes en kaasspiezen worden erg gewaardeerd door de bezoekers. “Voor lasagne met Turks brood en kruidenboter, rijd ik echt om, zodat ik het niet hoef te missen”, zegt student Civiele Techniek Wouter Krouwel. Deze luxere vrijdagavondmaaltijd is overigens niet duurder dan de overige maaltijden. En wie aan één bord niet genoeg heeft: het opscheppen is onbeperkt.
Wie
Iedereen mag aanschuiven aan de eettafel van studentenvereniging Sint Jansbrug
Wat
Kokkin Mirjam bereidt dagelijks verse gerechten. Alle vleesschotels hebben een vegetarische variant. Variatie is belangrijk, de gerechten met pasta, aardappelen, rijst en frites worden elke week op een andere dag klaargemaakt. Op vrijdag is er een luxe maaltijd.
Buffet Blauw
Wokgerechten
Wie
Iedereen, van studenten tot gezinnen tot TU-medewerkers
Wat
Chef-kok Piet de Waal bereidt verse eenpansgerechten en wokmaaltijden
Waar
Mekelweg 5, aula TU (cateraar Sodexho)
Prijzen
Basismaaltijd: €3,60
Wokmaaltijd: €4,75
Openingstijden
ma/vrij 16.30-19.30 uur
In de aula van de TU eten niet alleen gehaaste studenten, maar ook gezinnen met kleine kinderen, ouderen, TU-medewerkers en huisgenoten die een keer geen zin hebben om te koken. Buffet Blauw heeft een grote vaste klantenkring. Veertig procent van de mensen die aanschuiven, eet hier regelmatig. Sommigen zelfs vijf keer per week. Tien procent van de bezoekers is vegetarisch, de rest eet voornamelijk graag vlees. Chef-kok Piet de Waal maakt samen met zijn medewerkers verse eenpansgerechten klaar. In de winter is er veel stamppot. Vooral de wokgerechten zijn erg populair vanwege smaak en versheid. Alle ingrediënten worden onder het oog van de bezoekers klaargemaakt. “Prima te eten”, is dan ook het commentaar van een groep Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniekstudenten. “De wokgerechten zitten vol vlees en verse groenten. Het is alleen wel wat prijzig.” Maar niet alle gerechten zijn populair: de gehaktballen worden met een vies gezicht ‘stuiterballen’ genoemd.
Civitas Studiosorum Reformatorum
Bidden voor het eten
De maaltijd van C.S.R. begint met een harde slag op de bel, waarna iedereen zich met knorrende maag naar de eetzaal van Confide spoedt. De tafelpreses leest voor de maaltijd een stuk uit de Bijbel en gaat voor in het dankgebed. Daarna komt de soep op tafel en als de preses zijn eerste hap heeft genomen, volgt de rest. Officiële mededelingen worden tijdens de maaltijd gedaan. Het komt wat formeel over, maar na de eerste hap praat iedereen gemoedelijk met iedereen. De maaltijd van C.S.R is dan ook vooral bedoeld om samen gezellig te praten tijdens een lekkere hap. De leden koken zelf via een puntensysteem: wie goed kan koken, staat in de keuken en de rest doet corvee. Het eten is divers; een recept komt maar maximaal twee keer per jaar terug. Van andijviestamppot tot gevogelte. “Wie te laat is, moet een goede, overtuigende smoes vertellen aan tafel”, grinnikt de tafelpreses. “Dat is altijd leuk, want je moet wel origineel zijn.” De maaltijd wordt afgesloten met liederen en een gebed.
Wie
De eettafel is open voor iedereen
Wat
Wisselend driegangenmenu, dat wordt klaargemaakt door leden van C.S.R.
Waar
Oude Delft 9
Prijzen
€2,50 voor een driegangenmaaltijd.
Openingstijden
ma en do, de maaltijd begint om klokslag 18.00 uur. Aanmelden via internet of telefonisch.
www.csrdelft.nl
De Bolk
Net als thuis
In de voormalige herberg De Bolk werd vroeger ook al uitbundig gegeten. Dat was ook niet zo moeilijk,met een grote visafslag net naast de deur. Wie naar het vissige Bolkteken kijkt, verwacht dat vooral vis op het menu, maar niets is minder waar. Chef-kok van de avond, Renout van Rijn, braadt worstjes in een grote pan. De leden van De Bolk koken zelf. De kok van de avond is de baas. Er staan vaak vleesgerechten op tafel, aangevuld met een vegetarische variant. Aardappels uit de oven zijn favoriet, maar lasagne en hartige taarten scoren ook goed. Het enige wat constant is tijdens de maaltijd bij De Bolk is de tijd. Klokslag half zeven wordt het eten opgediend. “We willen graag dat iedereen tegelijkertijd eet, zodat je een soort huiskamergevoel krijgt”, zegt Van Rijn. De Bolk staat bekend om de lekkere toetjes. “Vooral chocoladetoetjes zijn geliefd”, zegt Van Rijn. “Alleen het corvee is vreselijk als er chocotoetjes zijn gemaakt. Een van onze koks heeft een keer slagroom geklopt met een boormachine, omdat de mixer stuk was. Toen zat alle slagroom op de muren. Dan zit je liever niet in de corveeploeg. Ik kook dus liever.”
Wie
Iedereen is welkom, maar vooral leden schuiven aan
Wat De leden koken zelf. De kok van de avond is de baas en bepaalt wat er op tafel staat, wat neerkomt op veel verschillende maaltijden
Waar
Buitenwatersloot 1-3
Prijzen
€3,00 (leden)/€3,50 (niet-leden)voor driegangenmenu
Openingstijden
ma/do om 18.30 uur precies
www.bolk.tudelft.nl
Eettafel Koornbeurs
Vegetariërs in vleeshal
Studenten, alleenstaande ouders, gezinnetjes, TU-medewerkers en ouderen: iedereen weet de Koornbeurs te vinden, maar bovenal… vegetariërs. Bijna de helft van de bezoekers eet bewust geen vlees: en dat in de voormalige vleeshal uit de Middeleeuwen. Eettafel Koornbeurs voert het beeldmerk Gastvrij voor Vegetariërs: de maaltijden bevatten echte vleesvervangers en zijn geen slappe aftreksels van de overige maaltijden minus het vlees. Bij elk maal is een bakje smakelijke salade standaard inbegrepen. Wie aan één bord niet genoeg heeft, kan gratis bijhalen en krijgt voorrang op de rest van de rij. Alleen extra vlees of vegetarisch kost 1,40 euro. En hoe dat alles smaakt? Commentaren in het gastenboek van eettafel De Koornbeurs liegen er niet om: ‘Willem gaat ons weer verwenne met zijn penne’; ‘Omelet niet te nasse.’ ‘Voor de boomstammetjes mag je me ’s nachts bellen’. Sommigen komen er dan ook zelfs al 25 jaar.
Wie
Iedereen is welkom, je hoeft geen lid te zijn van Open Jongeren Vereniging De Koornbeurs.
Wat
Alle typen gerechten, bijna alles vers. Altijd keuze uit vlees en volwaardig vegetarisch.
Elke dinsdag frites, woensdag internationaal, donderdag pastadag.
Waar
Voldersgracht 1
Prijzen
Soep: €0,40
Basismaaltijd: €3,60
Toetje: vanaf €0,30
Openingstijden
Ma/vrij: 17.30 uur – 19.30 uur.
www.koornbeurs.nl
Open eettafel Tyche
Luxe DSB’ers en backpackers
Op de eerste verdieping van een sfeervolle voormalige burgemeesterswoning uit de 17de eeuw bevindt zich eettafel Tyche, genoemd naar de Griekse godin van de overvloed. Hongerige zielen kunnen dan ook onbeperkt groente en frites bij laten scheppen. De meeste gasten van deze sociëteit van de Delftsche Studenten Bond zijn leden. Vaak gaat het om mentorgroepjes en colleges bestaande uit studenten van verschillende jaargangen. Zij eten er gemiddeld zo’n tweemaal per week. Verder komen er ouders van leden, gezinnen en backpackers. Vooral voor de laatste groep is de zaal met originele dwarsbalken, open haard en uitzicht op de Oude Delft bijzonder. Leden van het college der Asene eten bijna nooit de basismaaltijden. Zij zijn meer van de luxe. Lasagne, spareribs en vooral herfstsalade met walnoten en peertjes scoren goed bij de Aseners. Smaak en prijs concurreren goed met thuis zelf koken, luidt hun oordeel.
Wie
Zowel leden als niet-leden van de Delftsche Studenten Bond
Wat
Basismaaltijden metvlees, aardappelen en groenten dan wel spaghetti of nasi, maar ook luxe en extra luxe varianten met duurder vlees en salades.
Waar
Oude Delft 123
Prijzen
Basismaaltijd/vegetarisch: €3,50
Luxe maaltijd (ma en do): €4,30
Extra luxe maaltijd (wo en di): €4,80
Openingstijden
Ma/do 18.00 uur – 19.30 uur
www.dsb.tudelft.nl
Wolbodo
Met liefde gemaakte maaltijden
In mensenvereniging Wolbodo hangt dikwijls de geur van pittige Indonesische gerechten. Kok Mike kookt sinds een jaar vol overgave de gerechten uit zijn moederland, van soep tot hoofdgerecht. Vooral Soto Djakarta, een soort maaltijdsoep met groenten, rijst en vlees valt bij gasten erg in de smaak. Mike maakt ook ‘bizar goede toetjes’, vindt mijnbouwstudent Marinus Dallen. “Hij maakt toetjes klaar met kleine vruchtjes die heel fris lijken, maar bij de eerste hap heel pittig blijken te zijn. Heel erg lekker en verrassend.” De Hollandse groenten worden met evenveel overgave klaargemaakt, maar ze zijn lang niet zo lekker als de Indonesische gerechten, vindt Dallen. Wolbodo heeft geen vaste gebruiken. Er hangt een relaxte sfeer tijdens de maaltijden. De maaltijd begint rond half zeven, maar wie te laat is en even belt, vindt niet de hond in de pot. De maaltijd wordt bewaard, en even opgewarmd. “We eten in de zaal of in de tuin, of voor de tv”, zegt Dallen. “Heel relaxt, dat vinden wij bij Wolbodo heel belangrijk.” Wie krap bij kas zit, kan de kok helpen. Als dank is de maaltijd dan gratis.
Wie
Iedereen is welkom, maar vooral leden eten mee.
Wat
Kok Mike heeft een Indonesische achtergrond. Hij kookt graag pittig, maar maakt ook Hollands voedsel klaar. Op woensdag is er een luxere maaltijd.
Waar
Verwersdijk 102
Prijzen
€ 3,40 voor driegangenmaaltijd; op woensdag € 4,00
Openingstijden
di/do vanaf 18.30 uur
zie ook: www.eettafels.tudelft.nl
Comments are closed.