Education

Slagroom kloppen met een boor

Van alle studentensteden heeft Delft de meeste eettafels. Welke zijn er? Voor wie zijn ze? Wat kun je er eten? En… hoe smaakt het? Een overzicht.

Sint Jansbrug
Curry en spareribs favoriet

De eettafel van Sint Jansbrug is populair onder studenten. Dat is niet zo vreemd als je weet hoe de studentenvereniging is ontstaan. In 1947 waren de gezamenlijke maaltijden van het studentenhuis aan de Oude Delft namelijk zo gezellig, dat uit deze eettafel de vereniging ontstond. Maar niet alleen studenten zijn welkom aan tafel, ook vaste stamgasten en oud-leden schuiven geregeld aan. De sfeer is ‘ons kent ons’ en vrijwel niemand zit dan ook alleen. Vleesgerechten zijn populair. Als er spareribs op het menu staan, zit Jansbrug tjokvol en ook de Indiase curry is favoriet. Maar de vegetariërs onder de studenten hoeven niet te wanhopen. De luxe salade gaat altijd op en ook de vegaflapjes en kaasspiezen worden erg gewaardeerd door de bezoekers. “Voor lasagne met Turks brood en kruidenboter, rijd ik echt om, zodat ik het niet hoef te missen”, zegt student Civiele Techniek Wouter Krouwel. Deze luxere vrijdagavondmaaltijd is overigens niet duurder dan de overige maaltijden. En wie aan één bord niet genoeg heeft: het opscheppen is onbeperkt.

Wie

Iedereen mag aanschuiven aan de eettafel van studentenvereniging Sint Jansbrug

Wat

Kokkin Mirjam bereidt dagelijks verse gerechten. Alle vleesschotels hebben een vegetarische variant. Variatie is belangrijk, de gerechten met pasta, aardappelen, rijst en frites worden elke week op een andere dag klaargemaakt. Op vrijdag is er een luxe maaltijd.
Buffet Blauw
Wokgerechten

Wie

Iedereen, van studenten tot gezinnen tot TU-medewerkers

Wat

Chef-kok Piet de Waal bereidt verse eenpansgerechten en wokmaaltijden

Waar

Mekelweg 5, aula TU (cateraar Sodexho)

Prijzen

Basismaaltijd: €3,60

Wokmaaltijd: €4,75

Openingstijden

ma/vrij 16.30-19.30 uur

In de aula van de TU eten niet alleen gehaaste studenten, maar ook gezinnen met kleine kinderen, ouderen, TU-medewerkers en huisgenoten die een keer geen zin hebben om te koken. Buffet Blauw heeft een grote vaste klantenkring. Veertig procent van de mensen die aanschuiven, eet hier regelmatig. Sommigen zelfs vijf keer per week. Tien procent van de bezoekers is vegetarisch, de rest eet voornamelijk graag vlees. Chef-kok Piet de Waal maakt samen met zijn medewerkers verse eenpansgerechten klaar. In de winter is er veel stamppot. Vooral de wokgerechten zijn erg populair vanwege smaak en versheid. Alle ingrediënten worden onder het oog van de bezoekers klaargemaakt. “Prima te eten”, is dan ook het commentaar van een groep Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniekstudenten. “De wokgerechten zitten vol vlees en verse groenten. Het is alleen wel wat prijzig.” Maar niet alle gerechten zijn populair: de gehaktballen worden met een vies gezicht ‘stuiterballen’ genoemd.
Civitas Studiosorum Reformatorum
Bidden voor het eten

De maaltijd van C.S.R. begint met een harde slag op de bel, waarna iedereen zich met knorrende maag naar de eetzaal van Confide spoedt. De tafelpreses leest voor de maaltijd een stuk uit de Bijbel en gaat voor in het dankgebed. Daarna komt de soep op tafel en als de preses zijn eerste hap heeft genomen, volgt de rest. Officiële mededelingen worden tijdens de maaltijd gedaan. Het komt wat formeel over, maar na de eerste hap praat iedereen gemoedelijk met iedereen. De maaltijd van C.S.R is dan ook vooral bedoeld om samen gezellig te praten tijdens een lekkere hap. De leden koken zelf via een puntensysteem: wie goed kan koken, staat in de keuken en de rest doet corvee. Het eten is divers; een recept komt maar maximaal twee keer per jaar terug. Van andijviestamppot tot gevogelte. “Wie te laat is, moet een goede, overtuigende smoes vertellen aan tafel”, grinnikt de tafelpreses. “Dat is altijd leuk, want je moet wel origineel zijn.” De maaltijd wordt afgesloten met liederen en een gebed.

Wie

De eettafel is open voor iedereen

Wat

Wisselend driegangenmenu, dat wordt klaargemaakt door leden van C.S.R.

Waar

Oude Delft 9

Prijzen

€2,50 voor een driegangenmaaltijd.

Openingstijden

ma en do, de maaltijd begint om klokslag 18.00 uur. Aanmelden via internet of telefonisch.

www.csrdelft.nl
De Bolk
Net als thuis

In de voormalige herberg De Bolk werd vroeger ook al uitbundig gegeten. Dat was ook niet zo moeilijk,met een grote visafslag net naast de deur. Wie naar het vissige Bolkteken kijkt, verwacht dat vooral vis op het menu, maar niets is minder waar. Chef-kok van de avond, Renout van Rijn, braadt worstjes in een grote pan. De leden van De Bolk koken zelf. De kok van de avond is de baas. Er staan vaak vleesgerechten op tafel, aangevuld met een vegetarische variant. Aardappels uit de oven zijn favoriet, maar lasagne en hartige taarten scoren ook goed. Het enige wat constant is tijdens de maaltijd bij De Bolk is de tijd. Klokslag half zeven wordt het eten opgediend. “We willen graag dat iedereen tegelijkertijd eet, zodat je een soort huiskamergevoel krijgt”, zegt Van Rijn. De Bolk staat bekend om de lekkere toetjes. “Vooral chocoladetoetjes zijn geliefd”, zegt Van Rijn. “Alleen het corvee is vreselijk als er chocotoetjes zijn gemaakt. Een van onze koks heeft een keer slagroom geklopt met een boormachine, omdat de mixer stuk was. Toen zat alle slagroom op de muren. Dan zit je liever niet in de corveeploeg. Ik kook dus liever.”

Wie

Iedereen is welkom, maar vooral leden schuiven aan

Wat De leden koken zelf. De kok van de avond is de baas en bepaalt wat er op tafel staat, wat neerkomt op veel verschillende maaltijden

Waar

Buitenwatersloot 1-3

Prijzen

€3,00 (leden)/€3,50 (niet-leden)voor driegangenmenu

Openingstijden

ma/do om 18.30 uur precies

www.bolk.tudelft.nl
Eettafel Koornbeurs
Vegetariërs in vleeshal

Studenten, alleenstaande ouders, gezinnetjes, TU-medewerkers en ouderen: iedereen weet de Koornbeurs te vinden, maar bovenal… vegetariërs. Bijna de helft van de bezoekers eet bewust geen vlees: en dat in de voormalige vleeshal uit de Middeleeuwen. Eettafel Koornbeurs voert het beeldmerk Gastvrij voor Vegetariërs: de maaltijden bevatten echte vleesvervangers en zijn geen slappe aftreksels van de overige maaltijden minus het vlees. Bij elk maal is een bakje smakelijke salade standaard inbegrepen. Wie aan één bord niet genoeg heeft, kan gratis bijhalen en krijgt voorrang op de rest van de rij. Alleen extra vlees of vegetarisch kost 1,40 euro. En hoe dat alles smaakt? Commentaren in het gastenboek van eettafel De Koornbeurs liegen er niet om: ‘Willem gaat ons weer verwenne met zijn penne’; ‘Omelet niet te nasse.’ ‘Voor de boomstammetjes mag je me ’s nachts bellen’. Sommigen komen er dan ook zelfs al 25 jaar.

Wie

Iedereen is welkom, je hoeft geen lid te zijn van Open Jongeren Vereniging De Koornbeurs.

Wat

Alle typen gerechten, bijna alles vers. Altijd keuze uit vlees en volwaardig vegetarisch.

Elke dinsdag frites, woensdag internationaal, donderdag pastadag.

Waar

Voldersgracht 1

Prijzen

Soep: €0,40

Basismaaltijd: €3,60

Toetje: vanaf €0,30

Openingstijden

Ma/vrij: 17.30 uur – 19.30 uur.

www.koornbeurs.nl
Open eettafel Tyche
Luxe DSB’ers en backpackers

Op de eerste verdieping van een sfeervolle voormalige burgemeesterswoning uit de 17de eeuw bevindt zich eettafel Tyche, genoemd naar de Griekse godin van de overvloed. Hongerige zielen kunnen dan ook onbeperkt groente en frites bij laten scheppen. De meeste gasten van deze sociëteit van de Delftsche Studenten Bond zijn leden. Vaak gaat het om mentorgroepjes en colleges bestaande uit studenten van verschillende jaargangen. Zij eten er gemiddeld zo’n tweemaal per week. Verder komen er ouders van leden, gezinnen en backpackers. Vooral voor de laatste groep is de zaal met originele dwarsbalken, open haard en uitzicht op de Oude Delft bijzonder. Leden van het college der Asene eten bijna nooit de basismaaltijden. Zij zijn meer van de luxe. Lasagne, spareribs en vooral herfstsalade met walnoten en peertjes scoren goed bij de Aseners. Smaak en prijs concurreren goed met thuis zelf koken, luidt hun oordeel.

Wie

Zowel leden als niet-leden van de Delftsche Studenten Bond

Wat

Basismaaltijden metvlees, aardappelen en groenten dan wel spaghetti of nasi, maar ook luxe en extra luxe varianten met duurder vlees en salades.

Waar

Oude Delft 123

Prijzen

Basismaaltijd/vegetarisch: €3,50

Luxe maaltijd (ma en do): €4,30

Extra luxe maaltijd (wo en di): €4,80

Openingstijden

Ma/do 18.00 uur – 19.30 uur

www.dsb.tudelft.nl
Wolbodo
Met liefde gemaakte maaltijden

In mensenvereniging Wolbodo hangt dikwijls de geur van pittige Indonesische gerechten. Kok Mike kookt sinds een jaar vol overgave de gerechten uit zijn moederland, van soep tot hoofdgerecht. Vooral Soto Djakarta, een soort maaltijdsoep met groenten, rijst en vlees valt bij gasten erg in de smaak. Mike maakt ook ‘bizar goede toetjes’, vindt mijnbouwstudent Marinus Dallen. “Hij maakt toetjes klaar met kleine vruchtjes die heel fris lijken, maar bij de eerste hap heel pittig blijken te zijn. Heel erg lekker en verrassend.” De Hollandse groenten worden met evenveel overgave klaargemaakt, maar ze zijn lang niet zo lekker als de Indonesische gerechten, vindt Dallen. Wolbodo heeft geen vaste gebruiken. Er hangt een relaxte sfeer tijdens de maaltijden. De maaltijd begint rond half zeven, maar wie te laat is en even belt, vindt niet de hond in de pot. De maaltijd wordt bewaard, en even opgewarmd. “We eten in de zaal of in de tuin, of voor de tv”, zegt Dallen. “Heel relaxt, dat vinden wij bij Wolbodo heel belangrijk.” Wie krap bij kas zit, kan de kok helpen. Als dank is de maaltijd dan gratis.

Wie

Iedereen is welkom, maar vooral leden eten mee.

Wat

Kok Mike heeft een Indonesische achtergrond. Hij kookt graag pittig, maar maakt ook Hollands voedsel klaar. Op woensdag is er een luxere maaltijd.

Waar

Verwersdijk 102

Prijzen

€ 3,40 voor driegangenmaaltijd; op woensdag € 4,00

Openingstijden

di/do vanaf 18.30 uur

www.wolbodo.nl

zie ook: www.eettafels.tudelft.nl

Sint Jansbrug
Curry en spareribs favoriet

De eettafel van Sint Jansbrug is populair onder studenten. Dat is niet zo vreemd als je weet hoe de studentenvereniging is ontstaan. In 1947 waren de gezamenlijke maaltijden van het studentenhuis aan de Oude Delft namelijk zo gezellig, dat uit deze eettafel de vereniging ontstond. Maar niet alleen studenten zijn welkom aan tafel, ook vaste stamgasten en oud-leden schuiven geregeld aan. De sfeer is ‘ons kent ons’ en vrijwel niemand zit dan ook alleen. Vleesgerechten zijn populair. Als er spareribs op het menu staan, zit Jansbrug tjokvol en ook de Indiase curry is favoriet. Maar de vegetariërs onder de studenten hoeven niet te wanhopen. De luxe salade gaat altijd op en ook de vegaflapjes en kaasspiezen worden erg gewaardeerd door de bezoekers. “Voor lasagne met Turks brood en kruidenboter, rijd ik echt om, zodat ik het niet hoef te missen”, zegt student Civiele Techniek Wouter Krouwel. Deze luxere vrijdagavondmaaltijd is overigens niet duurder dan de overige maaltijden. En wie aan één bord niet genoeg heeft: het opscheppen is onbeperkt.

Wie

Iedereen mag aanschuiven aan de eettafel van studentenvereniging Sint Jansbrug

Wat

Kokkin Mirjam bereidt dagelijks verse gerechten. Alle vleesschotels hebben een vegetarische variant. Variatie is belangrijk, de gerechten met pasta, aardappelen, rijst en frites worden elke week op een andere dag klaargemaakt. Op vrijdag is er een luxe maaltijd.
Buffet Blauw
Wokgerechten

Wie

Iedereen, van studenten tot gezinnen tot TU-medewerkers

Wat

Chef-kok Piet de Waal bereidt verse eenpansgerechten en wokmaaltijden

Waar

Mekelweg 5, aula TU (cateraar Sodexho)

Prijzen

Basismaaltijd: €3,60

Wokmaaltijd: €4,75

Openingstijden

ma/vrij 16.30-19.30 uur

In de aula van de TU eten niet alleen gehaaste studenten, maar ook gezinnen met kleine kinderen, ouderen, TU-medewerkers en huisgenoten die een keer geen zin hebben om te koken. Buffet Blauw heeft een grote vaste klantenkring. Veertig procent van de mensen die aanschuiven, eet hier regelmatig. Sommigen zelfs vijf keer per week. Tien procent van de bezoekers is vegetarisch, de rest eet voornamelijk graag vlees. Chef-kok Piet de Waal maakt samen met zijn medewerkers verse eenpansgerechten klaar. In de winter is er veel stamppot. Vooral de wokgerechten zijn erg populair vanwege smaak en versheid. Alle ingrediënten worden onder het oog van de bezoekers klaargemaakt. “Prima te eten”, is dan ook het commentaar van een groep Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniekstudenten. “De wokgerechten zitten vol vlees en verse groenten. Het is alleen wel wat prijzig.” Maar niet alle gerechten zijn populair: de gehaktballen worden met een vies gezicht ‘stuiterballen’ genoemd.
Civitas Studiosorum Reformatorum
Bidden voor het eten

De maaltijd van C.S.R. begint met een harde slag op de bel, waarna iedereen zich met knorrende maag naar de eetzaal van Confide spoedt. De tafelpreses leest voor de maaltijd een stuk uit de Bijbel en gaat voor in het dankgebed. Daarna komt de soep op tafel en als de preses zijn eerste hap heeft genomen, volgt de rest. Officiële mededelingen worden tijdens de maaltijd gedaan. Het komt wat formeel over, maar na de eerste hap praat iedereen gemoedelijk met iedereen. De maaltijd van C.S.R is dan ook vooral bedoeld om samen gezellig te praten tijdens een lekkere hap. De leden koken zelf via een puntensysteem: wie goed kan koken, staat in de keuken en de rest doet corvee. Het eten is divers; een recept komt maar maximaal twee keer per jaar terug. Van andijviestamppot tot gevogelte. “Wie te laat is, moet een goede, overtuigende smoes vertellen aan tafel”, grinnikt de tafelpreses. “Dat is altijd leuk, want je moet wel origineel zijn.” De maaltijd wordt afgesloten met liederen en een gebed.

Wie

De eettafel is open voor iedereen

Wat

Wisselend driegangenmenu, dat wordt klaargemaakt door leden van C.S.R.

Waar

Oude Delft 9

Prijzen

€2,50 voor een driegangenmaaltijd.

Openingstijden

ma en do, de maaltijd begint om klokslag 18.00 uur. Aanmelden via internet of telefonisch.

www.csrdelft.nl
De Bolk
Net als thuis

In de voormalige herberg De Bolk werd vroeger ook al uitbundig gegeten. Dat was ook niet zo moeilijk,met een grote visafslag net naast de deur. Wie naar het vissige Bolkteken kijkt, verwacht dat vooral vis op het menu, maar niets is minder waar. Chef-kok van de avond, Renout van Rijn, braadt worstjes in een grote pan. De leden van De Bolk koken zelf. De kok van de avond is de baas. Er staan vaak vleesgerechten op tafel, aangevuld met een vegetarische variant. Aardappels uit de oven zijn favoriet, maar lasagne en hartige taarten scoren ook goed. Het enige wat constant is tijdens de maaltijd bij De Bolk is de tijd. Klokslag half zeven wordt het eten opgediend. “We willen graag dat iedereen tegelijkertijd eet, zodat je een soort huiskamergevoel krijgt”, zegt Van Rijn. De Bolk staat bekend om de lekkere toetjes. “Vooral chocoladetoetjes zijn geliefd”, zegt Van Rijn. “Alleen het corvee is vreselijk als er chocotoetjes zijn gemaakt. Een van onze koks heeft een keer slagroom geklopt met een boormachine, omdat de mixer stuk was. Toen zat alle slagroom op de muren. Dan zit je liever niet in de corveeploeg. Ik kook dus liever.”

Wie

Iedereen is welkom, maar vooral leden schuiven aan

Wat De leden koken zelf. De kok van de avond is de baas en bepaalt wat er op tafel staat, wat neerkomt op veel verschillende maaltijden

Waar

Buitenwatersloot 1-3

Prijzen

€3,00 (leden)/€3,50 (niet-leden)voor driegangenmenu

Openingstijden

ma/do om 18.30 uur precies

www.bolk.tudelft.nl
Eettafel Koornbeurs
Vegetariërs in vleeshal

Studenten, alleenstaande ouders, gezinnetjes, TU-medewerkers en ouderen: iedereen weet de Koornbeurs te vinden, maar bovenal… vegetariërs. Bijna de helft van de bezoekers eet bewust geen vlees: en dat in de voormalige vleeshal uit de Middeleeuwen. Eettafel Koornbeurs voert het beeldmerk Gastvrij voor Vegetariërs: de maaltijden bevatten echte vleesvervangers en zijn geen slappe aftreksels van de overige maaltijden minus het vlees. Bij elk maal is een bakje smakelijke salade standaard inbegrepen. Wie aan één bord niet genoeg heeft, kan gratis bijhalen en krijgt voorrang op de rest van de rij. Alleen extra vlees of vegetarisch kost 1,40 euro. En hoe dat alles smaakt? Commentaren in het gastenboek van eettafel De Koornbeurs liegen er niet om: ‘Willem gaat ons weer verwenne met zijn penne’; ‘Omelet niet te nasse.’ ‘Voor de boomstammetjes mag je me ’s nachts bellen’. Sommigen komen er dan ook zelfs al 25 jaar.

Wie

Iedereen is welkom, je hoeft geen lid te zijn van Open Jongeren Vereniging De Koornbeurs.

Wat

Alle typen gerechten, bijna alles vers. Altijd keuze uit vlees en volwaardig vegetarisch.

Elke dinsdag frites, woensdag internationaal, donderdag pastadag.

Waar

Voldersgracht 1

Prijzen

Soep: €0,40

Basismaaltijd: €3,60

Toetje: vanaf €0,30

Openingstijden

Ma/vrij: 17.30 uur – 19.30 uur.

www.koornbeurs.nl
Open eettafel Tyche
Luxe DSB’ers en backpackers

Op de eerste verdieping van een sfeervolle voormalige burgemeesterswoning uit de 17de eeuw bevindt zich eettafel Tyche, genoemd naar de Griekse godin van de overvloed. Hongerige zielen kunnen dan ook onbeperkt groente en frites bij laten scheppen. De meeste gasten van deze sociëteit van de Delftsche Studenten Bond zijn leden. Vaak gaat het om mentorgroepjes en colleges bestaande uit studenten van verschillende jaargangen. Zij eten er gemiddeld zo’n tweemaal per week. Verder komen er ouders van leden, gezinnen en backpackers. Vooral voor de laatste groep is de zaal met originele dwarsbalken, open haard en uitzicht op de Oude Delft bijzonder. Leden van het college der Asene eten bijna nooit de basismaaltijden. Zij zijn meer van de luxe. Lasagne, spareribs en vooral herfstsalade met walnoten en peertjes scoren goed bij de Aseners. Smaak en prijs concurreren goed met thuis zelf koken, luidt hun oordeel.

Wie

Zowel leden als niet-leden van de Delftsche Studenten Bond

Wat

Basismaaltijden metvlees, aardappelen en groenten dan wel spaghetti of nasi, maar ook luxe en extra luxe varianten met duurder vlees en salades.

Waar

Oude Delft 123

Prijzen

Basismaaltijd/vegetarisch: €3,50

Luxe maaltijd (ma en do): €4,30

Extra luxe maaltijd (wo en di): €4,80

Openingstijden

Ma/do 18.00 uur – 19.30 uur

www.dsb.tudelft.nl
Wolbodo
Met liefde gemaakte maaltijden

In mensenvereniging Wolbodo hangt dikwijls de geur van pittige Indonesische gerechten. Kok Mike kookt sinds een jaar vol overgave de gerechten uit zijn moederland, van soep tot hoofdgerecht. Vooral Soto Djakarta, een soort maaltijdsoep met groenten, rijst en vlees valt bij gasten erg in de smaak. Mike maakt ook ‘bizar goede toetjes’, vindt mijnbouwstudent Marinus Dallen. “Hij maakt toetjes klaar met kleine vruchtjes die heel fris lijken, maar bij de eerste hap heel pittig blijken te zijn. Heel erg lekker en verrassend.” De Hollandse groenten worden met evenveel overgave klaargemaakt, maar ze zijn lang niet zo lekker als de Indonesische gerechten, vindt Dallen. Wolbodo heeft geen vaste gebruiken. Er hangt een relaxte sfeer tijdens de maaltijden. De maaltijd begint rond half zeven, maar wie te laat is en even belt, vindt niet de hond in de pot. De maaltijd wordt bewaard, en even opgewarmd. “We eten in de zaal of in de tuin, of voor de tv”, zegt Dallen. “Heel relaxt, dat vinden wij bij Wolbodo heel belangrijk.” Wie krap bij kas zit, kan de kok helpen. Als dank is de maaltijd dan gratis.

Wie

Iedereen is welkom, maar vooral leden eten mee.

Wat

Kok Mike heeft een Indonesische achtergrond. Hij kookt graag pittig, maar maakt ook Hollands voedsel klaar. Op woensdag is er een luxere maaltijd.

Waar

Verwersdijk 102

Prijzen

€ 3,40 voor driegangenmaaltijd; op woensdag € 4,00

Openingstijden

di/do vanaf 18.30 uur

www.wolbodo.nl

zie ook: www.eettafels.tudelft.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.