Onderwijs

“Scholieren durven weer geen tussenjaar te nemen”

Opnieuw durven scholieren geen tussenjaar te nemen na hun eindexamen, waarschuwt de Evangelische Hogeschool. Minister Bussemaker laat hen te lang in onzekerheid.


Jongeren gaan soms een jaar reizen, werken of cursussen volgen voordat ze aan een studie in het hoger onderwijs beginnen. Maar als er een leenstelsel komt, wordt zo’n tussenjaar nogal kostbaar. Studeren wordt duizenden euro’s duurder als de basisbeurs verdwijnt.


Daarover heeft de Evangelische Hogeschool een brief gestuurd aan de minister. Het “doemscenario” dreigt zich te herhalen, staat daarin. Jongeren voorzien dat ze meteen na hun eindexamen moeten studeren om nog recht te hebben op een basisbeurs. Ze durven daarom geen tussenjaar te nemen.


Normaal gesproken kiezen er zo’n 170 jongeren voor een tussenjaar aan de particuliere Evangelische Hogeschool. Vorig jaar, toen het leenstelsel eraan dreigde te komen, waren dat er maar 25. Pas toen het plan werd uitgesteld, kwamen er nog aanmeldingen bij en begon de EH met honderd leerlingen, aldus de EH.


Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie had de minister gevraagd in gesprek te gaan met aanbieders van tussenjaren. Dat zou ze doen, beloofde Bussemaker, maar volgens de brief is dat nog niet gebeurd.


“Wij gaan hier vragen over stellen”, zegt Schouten. “Het probleem is al zo lang bekend. We merken elke keer weer dat onduidelijkheid studenten ervan weerhoudt om een tussenjaar te overwegen.” Het leenstelsel is al een keer uitgesteld (eerst voor voor bachelorstudenten, later ook voor masterstudenten).


Volgens Bussemakers huidige plannen verliezen eerstejaars studenten hun basisbeurs vanaf september 2015. In plaats daarvan zouden ze hun studiefinanciering kunnen lenen. Voor een vierjarige opleiding krijgen uitwonende studenten momenteel ruim dertienduizend euro basisbeurs.


Dat geld verdienen studenten eenvoudig weer terug als ze eenmaal gaan werken, zeggen voorstanders van het leenstelsel. Wie het niet kan betalen, hoeft het niet af te lossen. Het zou studenten niet hoeven weerhouden van een tussenjaar.


“Aankomende studenten maakt zo’n studieschuld kennelijk wel iets uit”, aldus Schouten. En zij vindt dat ook begrijpelijk. De minister zou het plan helemaal van tafel moeten halen, stelt ze.


Want het is nog hoogst onzeker of er werkelijk een leenstelsel komt. Bussemaker is nog volop in onderhandeling met oppositiepartijen om haar plan door de Eerste Kamer te loodsen. D66 en GroenLinks zijn er in principe voorstander van, maar stellen wel hoge eisen.


“De minister weet allang hoe iedereen in de wedstrijd staat”, zegt Schouten. “Het gaat me niet alleen om de Evangelische Hogeschool, die er de gevolgen van ondervindt. Zij moet scholieren gewoon niet in onzekerheid laten.”


Volgens de Evangelische Hogeschool helpt een tussenjaar om jongeren een betere studiekeuze te laten maken en maken ze ook een persoonlijke ontwikkeling door. Na een tussenjaar zouden ze succesvoller studeren.




 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.