Onderwijs

‘Schijnheiligheid troef’

Universiteitenvereniging VSNU en de studentenorganisaties zijn teleurgesteld in het kabinet, dat op onderwijs en onderzoek bezuinigt. De HBO-raad houdt zijn kruit liever droog tot het volgende kabinet er is.

“Schijnheiligheid is troef”, fulmineert VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. Hij stelt vast dat de financiering per student daalt, dat er geen geld beschikbaar is om de salarissen op peil te houden en dat er miljoenen euro’s minder aardgasbaten naar kennis en innovatie gaan. Daarnaast is een aantal toegezegde subsidies verlaagd.

Volgens de VSNU krijgen de geesteswetenschappen in 2011 slechts tien miljoen in plaats van de beloofde vijftien miljoen euro extra. Het alfa-gamma-onderzoek moet het met 36 miljoen euro minder doen en voor de verbetering van het studiesucces heeft het kabinet in 2011 geen 21 maar 14 miljoen euro over.

Ook de studentenorganisaties zijn teleurgesteld in de onderwijsbegroting. Volgens de LSVb krijgen de hogescholen en universiteiten honderd miljoen euro minder dan beloofd. “Met deze begroting doet het kabinet er niks aan om op te klimmen naar de top vijf van mondiale kenniseconomieën, waar de politiek de mond vol van heeft”, aldus voorzitter Sander Breur.

Zijn ISO-collega Guy Hendricks meent dat de begroting de uitvoering van de Veerman-agenda bemoeilijkt. “De tijd van mooie woorden kennen we, het wachten is op echte investeringen.” Hij vestigt zijn hoop op het volgende kabinet.

Dat doet ook de HBO-raad, die de begroting voor 2011 niet zo verrassend vindt. Aangekondigde bezuinigingen voor 2012 maken de op de raad weinig indruk. “Wij wachten liever op de plannen van een nieuw kabinet”, zegt een woordvoerder. “Want het huidige demissionaire kabinet heeft niets over 2012 te zeggen. We verwachten dat er tegen die tijd weer geïnvesteerd zal worden.”

In een brief aan onder meer de decanen over het vacaturebeleid, de begroting en het meerjarenplan kondigt het cvb aan ‘de werkverdeling tussen de faculteiten (onderwijs en onderzoek)’ te onderzoeken. Doel is uit te vinden of er mogelijkheden zijn de structuur van de universiteit doelmatiger te maken. Sr-voorzitter Michael van Lith vond die aankondiging ‘dreigend klinken’.

Collegelid Paul Rullmann benadrukte dat het onderzoek naar de doelmatigheid, naast onder meer een streng vacaturebeleid, nodig is om de kosten de komende jaren in de hand te houden. “We doen het qua prestaties goed, maar de financiële klem wordt de komende jaren krachtiger”, stelde hij. De TU moet volgens Rullmann al voor 2010 ‘miljoenen ombuigen’.

Hij stelde de sr deels gerust door op te merken dat ongeacht het economisch tij een universiteit ‘de neiging heeft te diversifiëren’. “Dat moet je tegengaan door te bundelen op grond van inhoudelijke afwegingen, zodat wat je wilt niet méér kost.” Daarbij wordt volgens Rullmann ook gekeken naar het aanbod van minors en mogelijkheden om minors van verschillende faculteiten te combineren. Dit najaar vraagt het cvb van de faculteiten een meerjarenvisie. Eind februari bespreekt het cvb die visies.

Over het strengere vacaturebeleid, waarbij elke vacature door de faculteiten kritisch moet worden beoordeeld en elke vervulling moet worden verantwoord aan het cvb, zei Rullmann dat dat ook geldt voor gastdocenten. Een centraal opgelegd beleid over het al dan niet invullen van vacatures is er niet, omdat daarvoor de verschillen tussen de faculteiten en afdelingen daarbinnen te groot zijn.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.