Kort

Russen geïntimideerd, bevestigt UNL

Meerdere Russische studenten en een wetenschapper in Nederland zijn opgebeld met de vraag naar hun loyaliteit in het Russisch-Oekraïense conflict. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) en het ministerie van Onderwijs bevestigen dat.

De universiteiten verwijzen degenen die een telefoontje krijgen door naar inlichtingendienst AIVD. (Foto: Gilles Lambert/Unsplash)

De Russen kregen een telefoontje van iemand die zei dat hij van de Russische overheid was en wilde weten of zij de inval van Rusland in Oekraïne steunden, schrijft het Financieele Dagblad maandag 2 mei. Het is niet bekend om welke universiteiten het gaat. 

“Meerdere studenten en een wetenschapper” zijn benaderd, aldus een woordvoerder van UNL. De universiteiten verwijzen degenen die zo’n telefoontje krijgen door naar inlichtingendienst AIVD. “Bij bedreiging adviseren we aangifte, maar dit is meestal grijs gebied”, zegt een woordvoerder van UNL tegen de krant.

Het ministerie van Onderwijs noemt de telefoontjes zeer kwalijk. “Voor ons staat voorop dat studenten en onderzoekers veilig en in vrijheid moeten kunnen studeren en werken.” (HOP, HC/ Delta)

Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.