Onderwijs

RUG slaat vleugels uit naar China

De Rijksuniversiteit Groningen gaat een campus in China openen. Zo’n tienduizend Chinese studenten kunnen er vanaf 2017 een RUG-diploma behalen. Ze moeten dan wel een jaar van hun opleiding in Groningen volgen.

In aanwezigheid van premier Rutte heeft bestuursvoorzitter Poppema van de RUG vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend met de stad Yantai en de China Agricultural University van Bejing. De nieuwe campus is al grotendeels gebouwd.

Het onderwijs- en onderzoekaanbod in China moet uiteindelijk een kopie worden van het Groningse aanbod. Dat zou betekenen dat onderwijskeurmeester NVAO de campus zonder meer kan goedkeuren. Alleen als de RUG in China nieuwe opleidingen wil aanbieden moeten die apart getoetst worden.

De Chinese studenten krijgen alleen een Nederlands diploma als ze een jaar van hun opleiding in Groningen volgen. Diezelfde regel geldt voor Stenden Hogeschool, die buitenlandse vestigingen heeft in Qatar, Thailand, Zuid-Afrika en Indonesië.

De RUG verwacht dat de nieuwe campus grote kansen biedt voor Groningse studenten die buitenlandervaring willen opdoen in China. Ook zal het werkgelegenheid opleveren voor Nederlandse academici.

In China beginnen jaarlijks zeven miljoen studenten aan een universitaire opleiding, van wie er 450 duizend naar het buitenland gaan.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.