24 pas gepromoveerde onderzoekers hebben van onderzoeksfinancier NWO een Rubiconbeurs gekregen om ervaring op te doen in het buitenland. Drie van hen zijn van de TU Delft.
De meeste laureaten gaan naar gerenommeerde onderzoeksinstellingen in de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Er vliegen ook onderzoekers uit naar Zweden, Zwitserland, Canada, Finland, Denemarken en Spanje.
Ze onderzoeken bijvoorbeeld waarom de loonkloof tussen mannen en vrouwen niet afneemt, wat het effect is van chemicaliën op de biodiversiteit en wat helpt tegen pesten. Het merendeel van de onderzoekers gaat voor twee jaar aan de slag, anderen voor een jaar of anderhalf jaar.
Quantumcomputers, elektronen en botweefsel
De Delftse onderzoekers dr. Mohamed Abobeih (QuTech), dr. Maurice Krielaart (Technische Natuurwetenschappen) en dr. Sebastien Callens (Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaalwetenschappen) ontvingen een beurs voor twee jaar.
Abobeih gaat naar Harvard waar hij onderzoek zal doen naar de foutgevoeligheid van quantumcomputers. Krielaart is van plan om aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) de vraag te beantwoorden of licht dat door middel van een enkele elektron wordt gegenereerd voorspelbare en consistente eigenschappen heeft. En Callens gaat naar het Imperial College Londen om de manipulatie van botweefsel te onderzoeken.
Belangrijke stap
NWO kreeg in totaal 76 aanvragen voor de beurs, waarvan 31,6 procent gehonoreerd werd. De ervaring in het buitenland is volgens NWO een belangrijke stap in de carrière van jonge wetenschappers, te meer omdat het als opstap geldt naar de felbegeerde Veni-, Vidi- en Vici-onderzoeksbeurzen.
De coronacrisis kan voor vertraging zorgen voor de reis naar het buitenland. De onderzoekers die de Rubicon-financiering ontvangen gaan pas aan de slag “wanneer de situatie voor hen veilig is”, schrijft NWO.
Rondes
Er volgen dit jaar nog twee toekenningsrondes van de beurs. Jaarlijks financiert NWO zo zo’n zestig onderzoekers voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro. De hoogte van hun beurs is afhankelijk van de duur van het verblijf en het land waar onderzoekers naartoe gaan.
HOP, Josefine van Enk / Delta
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.