Onderwijs

Rubiconbeurs voor Delftse wetenschapper

Achttien veelbelovende wetenschappers kunnen dankzij een beurs van onderzoeksfinancier NWO ervaring opdoen in het buitenland. Onder hen is dr. Hannes Bernien van de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

De wetenschappers gaan onder meer onderzoek doen naar ijsvorming op windmolens, hersenactiviteit tijdens de slaap en het ‘glazen plafond’ op de arbeidsmarkt. De hoogte van de beurs hangt af van de bestemming van de onderzoekers en de duur van hun verblijf. Dit is meestal twee jaar.

Dr. Hannes Bernien (TNW), zal  op de Harvard Universtiy (VS) onderzoek doen naar quantumnetwerkknooppunten. In een quantumnetwerk kan informatie verstuurd worden, die van nature onhackbaar is. De onderzoeker gaat de fundamentele bouwsteen van een quantumnetwerk ontwikkelen: het knooppunt.

Er kwamen deze ronde 121 aanvragen binnen bij NWO, waarvan zo’n vijftien procent is toegekend. De negen mannen en negen vrouwen vertrekken onder meer naar Harvard en Columbia in de Verenigde Staten maar ook naar het Duitse Leipzig en naar het Karolinska Institute in Zweden. Wetenschappers van de universiteiten van Amsterdam en Utrecht hebben de meeste beurzen binnengesleept.

Instelling Aantal Rubicon-beurzen
Technische Universiteit Delft I
Erasmus Universiteit Rotterdam I
Universiteit van Amsterdam III
Radboud Universiteit Nijmegen II
Vrije Universiteit I
Hubrecht Instituut I
Wageningen UR I
Universiteit Leiden I
Universiteit Twente I
Rijksuniversiteit Groningen I
UMC Utrecht I
Universiteit Maastricht I
Universiteit Utrecht III

De beurzen zijn bestemd voor net gepromoveerde onderzoekers en zijn vernoemd naar de rivier de Rubicon, die Julius Caesar met zijn leger overstak om de macht in Rome over te nemen. De beurzen zijn een opmaat naar de Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren wetenschappers.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.