Wetenschap

Rubicon: ‘Ik breng mijn eigen funding mee’

NWO ondersteunt 17 jonge doctors die onderzoek willen doen in het buitenland. Dr. Luuk Loeff vertrok begin december van de TU naar Zürich voor onderzoek aan immuunsystemen.

Luuk Loeff in nieuwe lab in Zürich. (Foto door collega)

Loeff is vertrokken naar het laboratorium van Martin Jinek aan de Universiteit van Zürich (UZH). Jinek werd bekend door zijn werk in het lab van Jennifer Doudna (VS), een van de ontdekkers van het CRISPR-Cas systeem, dat onderzoekers in staat stelt heel precies genetische veranderingen aan te brengen in cellen. Voor een biochemicus die zich op CRISPR heeft toegelegd lijkt UZH dus een aantrekkelijke plek.

“In Delft heb ik bij Chirlmin Joo de interacties van eiwitten bestudeerd onder de microscoop met enkele molecuul fluorescentie”, vertelt Loeff door de telefoon.  “Met deze techniek zie je de interacties die een eiwit aangaat in real-time. Hier in Zürich zijn ze erg sterk in de structuurbiologie: hoe ziet een eiwit eruit op atomair niveau. Het is mijn hoop om deze twee technieken te koppelen om in de toekomst functionele structuurstudies uit te kunnen voeren.”

‘Wij hopen nieuwe tools als CRISPR te ontdekken’

“We zullen onderzoek doen aan verschillende immuunsystemen van bacteriën. Daarmee hopen we nieuwe tools te ontdekken zoals CRISPR. De verwachting is dat er nog tal van CRISPR-achtige genetische gereedschappen bestaan die we nog niet kennen.” 
Loeff had al gekozen voor de UZH voordat hij de Rubicon kreeg toegekend. De beurs biedt hem wel de mogelijkheid om er minimaal 2 jaar te blijven. “Bovendien”, zegt hij, “ik breng nu mijn eigen funding mee. Dat geeft ook meer vrijheid.”

21% gehonoreerd 
In totaal ontvingen 17 jonge doctors een Rubicon om mee naar het buitenland te gaan, vaak een belangrijke stap in hun carrière, aldus onderzoekfinancier NWO. Loeff kwam als enige van de TU Delft. In totaal waren er 81 aanvragen, waarvan 21% gehonoreerd werd. Jaarlijks ondersteunt NWO ongeveer 60 jonge onderzoekers in drie ronden voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro.

Bewegingsonderzoekster 
Vorig jaar ontving de Delftse bewegingsonderzoekster dr.ir. Eline van der Kruk een Rubicon om onderzoek te gaan doen aan het Imperial College London. Sindsdien post ze regelmatig een vlog over haar ervaringen op de Facebook pagina van NWO.

Deel 1 – de reis

Deel 2 – het onderzoek

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.