Onderwijs

‘ROC Leiden moet schade verhalen op voormalige bestuurders’

De voormalige bestuurders van ROC Leiden kunnen misschien wel persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor het rampzalige nieuwbouwavontuur waar ze zich in hebben gestort, overweegt minister Bussemaker.

Ze nam een rapport in ontvangst waarin de fouten zijn beschreven die het ROC Leiden aan de rand van de afgrond brachten. Het bestuur was amateuristisch en naïef, stelt Bussemaker in haar reactie. En dat was nog ’te mild’ uitgedrukt, zei ze voor de camera van de NOS.

De mbo-instelling liet twee megalomane gebouwen verrijzen pal naast de NS-stations van Leiden. Dat had nooit mogen gebeuren. ‘Het bestuur heeft de kwaliteit van het onderwijs ondergeschikt gemaakt aan het realiseren van nieuwbouw’, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Bussemaker wijst erop dat ook in de zorg (Meavita) en bij woningbouwverenigingen (Vestia en Rochdale) problemen zijn ontstaan door onbehoorlijk bestuur en gebrekkig toezicht. Soms ligt het niet aan de regels, maar moeten bestuurders gewoon hun werk doen. “Niet alles is in regels te vatten.”

De Leidse bestuurders namen ‘onnodige en niet te rechtvaardigen risico’s’. Zelf kan Bussemaker de schade niet op de bestuurders verhalen. Het is een ‘aangelegenheid tussen ROC Leiden en de voormalige bestuurders’. Ze zal de onderwijsinstelling dan ook “met klem” vragen om zelf stappen te ondernemen.

Bussemaker wijst erop dat de problemen zijn veroorzaakt voordat het misging bij onderwijsinstelling Amarantis. Sindsdien zijn er verbeteringen in wet- en regelgeving doorgevoerd. “Ik hoop dan ook dat een incident zoals dit niet meer plaats zal vinden.”

In een nieuw wetsvoorstel overweegt de minister niet alleen bestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor grove fouten, maar ook toezichthouders. Misschien komt er ook een expertisebureau voor vastgoedinvesteringen van onderwijsinstellingen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.