Campus

Reuring in Leiden slaat niet over op Delftse opening

Terwijl in Leiden wetenschappers en studenten protesteerden tegen het kabinetsbeleid, bleef de opening van het academisch jaar van de TU Delft ver weg van alle commotie.

Vice-rector magnificus Rob Mudde tijdens de opening van het academisch jaar 2019. (Foto: Sam Rentmeester)

In Delft geen politiek op de agenda maandag 2 september, maar sport. Geheel in het thema deelden studenten bij de ingang van het Auditorium, waar de opening van het academisch jaar plaatsvond, zweetbandjes uit. Vice-rector magnificus Rob Mudde kwam zelfs onder begeleiding van een ‘verdwaalde’ tennisbal het podium op.

In zijn speech trok hij parallellen tussen profvoetballer Cristiano Ronaldo en TU-studenten. “Ronaldo onderscheidt zich door training en toewijding. Hetzelfde geldt voor jullie”, sprak hij de aanwezige studenten toe. “Jullie hebben allemaal talent, maar je moet veel trainingsuren maken om je talent ten volle te benutten.” Over het gebrek aan investeringen in het hoger onderwijs, de bezuinigingen en de toenemende werkdruk waartegen in Leiden honderden studenten en universiteitsmedewerkers protesteerden sprak hij niet.

Ware opening van het academisch jaar
In Leiden organiseerde WOinActie een ‘Ware opening van het academisch jaar 2019’. Op het plein voor de Pieterskerk riep WOinActie-voorman Rens Bod om het aftreden van de minister. “Wij willen geen minister die het WO kapot maakt. Wij willen juist een minister die opkomt voor het wetenschappelijk onderwijs. Wij willen geen minister die de werkdruk volledig uit de hand laat lopen, maar een minister die de werkdruk bestrijdt. Daarom zeggen wij het vertrouwen op in deze minister en roepen haar op om af te treden.”

Lees verder onder de foto.

WareOpening4.jpgDe ‘Ware opening van het academisch jaar 2019’ op het plein voor de Pieterskerk in Leiden. (Foto: HOP)

Rode vierkantjes
Tegenover Bod stonden en zaten enthousiaste actievoerders, waarvan een deel in toga was gekomen. Het waren er zo’n 750, schatte de politie. Ze applaudisseerden hard en riepen ‘boe!’ op het juiste moment. Op hun kleren droegen velen de rode vierkantjes die werden uitgedeeld. Er lagen ook baretten voor de actievoerders klaar. De wetenschappers droegen protestborden met leuzen als ‘De volgende stap is staken’ en ‘WO ≠ linkse hobby’.

Lees verder onder de foto.

WareOpening1.jpeg_.jpg(Foto: HOP)

Na Rens Bod sprak de Utrechtse hoogleraar Ingrid Robeyns, die waarschuwde dat de politieke strijd nog lang niet voorbij was. De sociale geschiedenis laat zien dat je alleen door samenwerking iets kunt veranderen, onderstreepte ze. “Wij gaan gewoon door.”

Kritiek
Ook in Delft ging men gewoon door. Na een keynote van de Ghanese olympiër Akwasi Frimpong, betraden vier TU-topsporters het podium. Onder leiding van quizmaster en rector magnificus Tim van der Hagen, beantwoordden de atleten vragen terwijl ze op een racefiets zoveel mogelijk meters probeerden af te leggen. Van der Hagen liet zich niet uit over de voorgenomen plannen van het kabinet.

Lees verder onder de foto.

WareOpening3.jpeg_.jpg

(Foto: HOP)

Zijn Leidse collega, Carel Stolker van de Universiteit Leiden, liet juist wel van zich horen. Eerder die dag had hij in twee kranten vernietigend uitgehaald naar onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Hij noemde haar beleid desastreus en kon zich niet herinneren wanneer de relatie tussen de politiek en de universiteiten zo slecht is geweest. Dat Van Engelshoven te gast was tijdens de officiële opening van het academische jaar van de Universiteit Leiden, weerhield hem niet van forse kritiek. 

Begrip
De minister zelf toonde begrip voor alle woede en liet doorschemeren dat het kabinet op Prinsjesdag wellicht een gebaar wil maken. Dat bericht werd door de actievoerders met grote scepsis ontvangen.

HOP, Melanie Ziers en Bas Belleman / Delta, Marjolein van der Veldt

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.