Onderwijs

​Resterende studieschuld telt mee voor hypotheek

Oud-studenten die een hypotheek afsluiten, hoeven straks alleen hun niet afgeloste studieschuld op te geven. Nu wordt er gerekend met de hele schuld die ooit is opgebouwd.

Vlak na afstuderen is de studieschuld op zijn hoogst en in de jaren die volgen starten oud-studenten met aflossen. Tegen de tijd dat jongeren een huis kopen is meestal een deel van de schuld al afgelost. Toch wordt op dit moment de hele, oorspronkelijke schuld meegewogen bij een hypotheekaanvraag.

Raar, vonden de fracties van D66 en de Christenunie en dat bleek een meerderheid van de Tweede Kamer met hen eens. In een motie is minister Stef Blok van Wonen zojuist opgeroepen om de regels te wijzigen, zodat straks alleen de overgebleven schuld meetelt.

Nog altijd geldt: hoe hoger de studieschuld, hoe lager de hypotheek die de bank wil verstrekken. De wegingsfactor die hypotheekverstrekkers als vuistregel voor de studieschuld hanteren, is op dit moment 0,75 procent van de schuld per maand. Dat wordt in het aflosregime van het nieuwe leenstelsel 0,45 procent.

De studieschuld staat overigens niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie, waar hypotheken, andere leningen en betalingsachterstanden in zijn opgenomen. Banken kunnen naar de studieschuld vragen, maar hebben geen mogelijkheid om te controleren of iemand de waarheid spreekt.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.