Onderwijs

Rellen op Amerikaanse universiteit om rechtse spreker

Op de Universiteit van Californië in Berkeley zijn woensdagavond rellen uitgebroken vanwege de komst van de controversiële rechtse publicist Milo Yiannopoulos. De universiteit werd tijdelijk gesloten na een gewelddadig protest.

Zo’n honderdvijftig demonstranten gooiden ruiten in, stichtten brandjes en raakten slaags met de politie, die besloot het universiteitsterrein te ontruimen. Zij waren tegen de komst van Yiannopoulos, die schrijft voor de rechts-conservatieve site Breitbart.

Provocateur

De publicist staat bekend als een provocateur, die aan de lopende band andersdenkenden via Twitter heeft beledigd. Zijn account is inmiddels opgeschort. Hij zocht onder meer de confrontatie met de beweging Black Lives Matter.

De rellen braken even na 18.00 uur plaatselijke tijd uit rond het gebouw waar de lezing zou plaatsvinden, die daarop gecanceld werd. Tijdens een evenement van Republikeinse studenten zou Yiannopoulos een landelijke campagne openen tegen zogeheten sanctuary campuses, universiteiten die weigeren het uitzetbeleid van illegale immigranten van de overheid uit te voeren.

Volgens Berkeley waren er ongeveer 1.500 mensen aanwezig bij het protest. Eerder hadden ruim honderd studenten al twee brieven aan het universiteitsbestuur geschreven, waarin ze vroegen het evenement te annuleren.

Overheidsgeld

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gereageerd op het incident. In zijn reactie spreekt Trump over het mogelijk stopzetten van overheidsgeld aan Berkeley als het ‘vrijheid van meningsuiting niet toestaat’ en ‘geweld gebruikt tegen mensen met andere standpunten’. Trumps’ belangrijkste adviseur Steven Bannon is een van de oprichters van de website Breitbart, waarvoor Yiannopoulos schrijft.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.