Studentenleven

Rel bij introductie Nijmegen staat niet op zichzelf

Een vechtpartij op de Nijmeegse intromarkt heeft tot drie arrestaties geleid. Het is niet de eerste keer dat omstreden organisaties stof doen opwaaien tijdens introweken.

(Foto: Thijs van Reeuwijk)

Dutch only


In Nijmegen stond op maandag 21 augustus een kraampje van een rechts-nationalistische studentenclub op de informatiemarkt voor aankomende studenten. Er brak een vechtpartij uit en drie mensen zijn gearresteerd. Toen de studenten aangifte hadden gedaan en op de markt terugkeerden, stuitten ze op een antifascistische demonstratie.

Leden van de rechts-nationalistische studentenclub Groot Nederlandse Studentenvereniging op de informatiemarkt in Nijmegen. (Foto: Johannes Fiebig/Vox)

De Groot-Nederlandse Studentenvereniging, met afdelingen in Leiden en Nijmegen, heeft naar eigen zeggen een ‘conservatief-nationale levensbeschouwing’. Op de website staat een citaat van schrijver Ernest van der Hallen, een held van de Vlaams-nationalistische beweging: Wees radicaal, wees principieel; wees absoluut; wees hetgeen de burger noemt: extremist’.


 


De Radboud Universiteit Nijmegen zag geen probleem met het toelaten van deze vereniging, blijkt uit een statement dat maandag op de website verscheen. Iedereen is immers welkom op de introductiemarkt, dus ook deze vereniging. Althans, binnen zekere grenzen. “Uitingen van seksisme, racisme, discriminatie of (fysieke) bedreigingen zijn voor de Radboud Universiteit onaanvaardbaar.”

Op informatiemarkten voor eerstejaars staan altijd allerlei clubs, disputen en verenigingen, maar ook lokale afdelingen van idealistische organisaties willen er graag nieuwe leden werven. Dat geldt dus ook voor politieke partijen, en dat leidt soms tot politieke conflicten.


Vorig jaar was de Communistische Jongerenbeweging niet welkom op de informatiemarkt in Utrecht, want zij zouden een verkeerd standpunt hebben over de oorlog in Oekraïne. Dat bleek een misvatting: ze hebben de Russische inval veroordeeld. Er volgden excuses van de hogeschool en universiteit; dit jaar zijn ze weer welkom.


Forum voor Democratie (FvD) daarentegen had vorig jaar wél een kraampje op de markt van de Vrije Universiteit Amsterdam, wat sommigen tegen de borst stuitte. Een lokale studentenvakbond noemde de partij fascistisch, racistisch, islamofoob en homofoob. Rector Jeroen Geurts wist niet dat FvD een kraampje zou hebben, maar ook niet of hij het kon verbieden. Navraag leert dat er nu helemaal geen politieke partijen meer aanwezig mogen zijn op de informatiemarkt.


Er worden ook weleens studentenverenigingen van de introductieweken geweerd na incidenten bij de ontgroening. Dat gebeurde bijvoorbeeld met het Delftse Virgiel in 2017. Dit jaar werd Wolbodo uitgesloten van de OWee: niet om een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel, maar om een cursus modeltekenen met naaktmodel tijdens de Ladies Intro. 


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.