Roti, lasagne, viscurry of zuurkool met spek. Het nieuwe restaurant De Wereldzaak serveert vanaf 1 november alles wat lekker is, ongeacht waar het vandaan komt.
De inwoners van studentencomplex Krakeelhof moeten vanaf volgende week wel grote culinaire wonderen zijn, willen ze nog op kunnen koken tegen het restaurant dat op 1 november pal voor hun deur open gaat. Want voor zes of zeven euro serveert het nieuwe restaurant De Wereldzaak straks daghappen uit alle windstreken van de wereld.
De prijs kan om twee redenen zo laag zijn, blijkt uit het verhaal van management-assistente Femke Kleijweg van De Wereldzaak. Ten eerste gaat het nieuwe restaurant zo veel mogelijk werken met seizoensproducten, die nu eenmaal goedkoper zijn, als ze in het juiste seizoen ruim voorhanden zijn.
In de tweede plaats bestaat een groot deel van de werknemers uit langdurig werklozen die op deze manier weer op de arbeidsmarkt terecht moeten komen en verstandelijk gehandicapten. De mensen die meedoen aan het reïntegratieproject moeten binnen een jaar doorstromen naar een reguliere baan.
De eters zullen daar weinig van merken. Zij komen binnen in een kleurige Oosterse gang, met Marokkaanse lampen en tapijten en lopen vervolgens door naar de Amerikaanse bar met jukebox en ouderwetse reclameborden.
Daarna kunnen zij in de Japanse hoek gaan zitten, waar ze op lage bankjes tv kunnen kijken. Of ze nemen plaats aan de grote keukentafel in de Franse keuken.
In deze veelzijdige wereld is Delft het middelpunt, vertelt Kleijweg. “Op één van de muren in het restaurant is daarom een muurschildering aangebracht van Johannes Vermeers ‘Zicht op Delft’.”
Het restaurant bevindt zich in de zaal van de voormalige discotheek Selected. En dat betekent dat De Wereldzaak zeker geen klein restaurantje is. 130 Eters moeten er straks terecht kunnen. Zij kunnen aan een kleiner vierpersoons tafeltje gaan zitten. Maar de bedoeling is volgens Kleijweg zeker ook dat gasten alleen kunnen komen eten. “Dan kunnen zij aanschuiven aan de stamtafel.”
Is het eigenlijk geen probleem voor de koks, dat De Wereldzaak niet kiest voor één specifieke keuken? Volgens Kleijweg niet. “Het vergt wel wat creativiteit, maar de koks hebben al veel ideeën. Bovendien bestaan er ook genoeg leuke kookboeken.” De mensen van het reïntegratieproject worden begeleid door gediplomeerd personeel. Samen kunnen zij wel interessante daghappen samenstellen, vermoedt Kleijweg. “De mensen in het traject komen overal vandaan. Zij vinden het hartstikke leuk om te laten zien hoe zij van huis uit koken.” (SB)
De oosterse gang in restaurant De Wereldzaak. (Foto: De Wereldzaak)
De inwoners van studentencomplex Krakeelhof moeten vanaf volgende week wel grote culinaire wonderen zijn, willen ze nog op kunnen koken tegen het restaurant dat op 1 november pal voor hun deur open gaat. Want voor zes of zeven euro serveert het nieuwe restaurant De Wereldzaak straks daghappen uit alle windstreken van de wereld.
De prijs kan om twee redenen zo laag zijn, blijkt uit het verhaal van management-assistente Femke Kleijweg van De Wereldzaak. Ten eerste gaat het nieuwe restaurant zo veel mogelijk werken met seizoensproducten, die nu eenmaal goedkoper zijn, als ze in het juiste seizoen ruim voorhanden zijn.
In de tweede plaats bestaat een groot deel van de werknemers uit langdurig werklozen die op deze manier weer op de arbeidsmarkt terecht moeten komen en verstandelijk gehandicapten. De mensen die meedoen aan het reïntegratieproject moeten binnen een jaar doorstromen naar een reguliere baan.
De eters zullen daar weinig van merken. Zij komen binnen in een kleurige Oosterse gang, met Marokkaanse lampen en tapijten en lopen vervolgens door naar de Amerikaanse bar met jukebox en ouderwetse reclameborden.
Daarna kunnen zij in de Japanse hoek gaan zitten, waar ze op lage bankjes tv kunnen kijken. Of ze nemen plaats aan de grote keukentafel in de Franse keuken.
In deze veelzijdige wereld is Delft het middelpunt, vertelt Kleijweg. “Op één van de muren in het restaurant is daarom een muurschildering aangebracht van Johannes Vermeers ‘Zicht op Delft’.”
Het restaurant bevindt zich in de zaal van de voormalige discotheek Selected. En dat betekent dat De Wereldzaak zeker geen klein restaurantje is. 130 Eters moeten er straks terecht kunnen. Zij kunnen aan een kleiner vierpersoons tafeltje gaan zitten. Maar de bedoeling is volgens Kleijweg zeker ook dat gasten alleen kunnen komen eten. “Dan kunnen zij aanschuiven aan de stamtafel.”
Is het eigenlijk geen probleem voor de koks, dat De Wereldzaak niet kiest voor één specifieke keuken? Volgens Kleijweg niet. “Het vergt wel wat creativiteit, maar de koks hebben al veel ideeën. Bovendien bestaan er ook genoeg leuke kookboeken.” De mensen van het reïntegratieproject worden begeleid door gediplomeerd personeel. Samen kunnen zij wel interessante daghappen samenstellen, vermoedt Kleijweg. “De mensen in het traject komen overal vandaan. Zij vinden het hartstikke leuk om te laten zien hoe zij van huis uit koken.” (SB)
De oosterse gang in restaurant De Wereldzaak. (Foto: De Wereldzaak)
Comments are closed.