Kort

Rechter verbiedt studentenwoningen

De bouw van nieuwe studentenwoningen onder de rook van Schiphol is in strijd met de wet op de luchtvaart, oordeelt de Raad van State. Dus gaat er een streep door grootscheepse plannen voor nieuwe woningen naast studentencampus Uilenstede.

In de leegstaande kantorenwijk Kronenburg, vlak naast Uilenstede, wilde de gemeente 2.500 nieuwe studentenwoningen laten bouwen en ruim 1.500 woningen voor internationale studenten en medewerkers. Maar de minister van Infrastructuur en Waterstaat gaf geen toestemming en stapte naar de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft dit onderdeel van het bestemmingsplan deze week vernietigd: zonder de instemming van het ministerie gaan de plannen niet door.

In 2018 maakte het ministerie bezwaar tegen het plan om Uilenstede fors uit te breiden. Door overkomende vliegtuigen zouden de veiligheid en de gezondheid van de bewoners in het geding zijn. Maar er kwam nieuwe wet- en regelgeving die Amstelveen het idee gaf dat er toch mogelijkheden waren.

Op 18 mei heeft de afdeling bestuursrechtspraak de minister gelijk gegeven. Tot woede van de Amsterdamse Studentenvakbond ASVA, die al eerder demonstreerde tegen het dreigende besluit en nieuwe acties aankondigt. “Uilenstede bestaat al 50 jaar en daar wonen mensen prima. Het is onbegrijpelijk dat er aan de ene kant van de straat wel studenten mogen wonen, maar aan de andere kant niet.” (HOP, HC)

Studentenhuisvesting in Delft. (Foto: Connie van Uffelen)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.