Onderwijs

Protestavond tegen bezuinigingen druk bezocht

Zo’n vierhonderd studenten uit heel Nederland kwamen naar de Night of Protest in Amsterdam om een vuist te maken tegen de bezuinigingen. Het deed denken aan de protesten van drie jaar geleden: “We zijn hier om iets af te maken.”

Ongeveer vierhonderd studenten kwamen af op de Night of Protest. (Foto: Twitter @HumanitiesRally

Het leek een reis in een tijdcapsule, terug naar 2015, toen Amsterdamse studenten wekenlang het Maagdenhuis bezetten. De Night of Protest, georganiseerd door actiegroep Humanities Rally, vond weliswaar plaats in een ander gebouw van de Universiteit van Amsterdam, maar de rest was zeer vergelijkbaar: felle speeches, spandoeken, workshops en de leuze: ‘bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer’. Maar misschien nog wel het meest de strijdvaardige energie die in de lucht hing: optimistisch, vol hoop op verbetering.


Startschot


De bijeenkomst werd georganiseerd door Humanities Rally, een van de actiegroepen achter de grootschalige studentenprotesten van 2015, ooit begonnen uit onvrede over bezuinigingen bij de faculteit geesteswetenschappen. De ASVA Studentenunie, actiegroep De Nieuwe Universiteit en de Landelijke Studentenvakbond LSVb steunden de actie. Het was de derde Night of Protest, in navolging van evenementen in 2014 en 2015.


Het moet het startschot zijn voor nieuw protest: “Protest tegen alweer de volgende bezuinigingsronde, die dit keer verdoezeld wordt door het eufemisme ‘doelmatigheidskorting’”, schreven de initiatiefnemers in een opiniestuk in Het Parool.


Werkdruk


De protesten van drie jaar geleden hebben het een en ander opgeleverd, vinden zij. Maar er wordt nog altijd bezuinigd op het hoger onderwijs, met alle gevolgen van dien: het verdwijnen van kleine studies, hoge werkdruk bij docenten, die het bovendien vaak met een flexcontract moeten stellen en veelal gebukt gaan onder hoge werkdruk. Tegelijkertijd is er minder geld voor onderzoek, dat steeds meer afhankelijk wordt van subsidies en opdrachten van het bedrijfsleven.


“We zijn hier om iets af te maken”, hield de enthousiaste UvA-hoogleraar Yolande Jansen het publiek aan het einde van de avond voor. “Dat is de vorige keer niet gebeurd. Niet omdat de wil er niet was, maar omdat het ontzettend moeilijk is om door te blijven gaan en de strijdlust te behouden.”


Ultimatum


Die strijdlust lijkt weer helemaal terug, en anders dan drie jaar geleden lijkt het deze keer geen ‘Amsterdams feestje’ te blijven. Studenten vanuit heel Nederland kwamen af op de protestavond in Amsterdam en ook in Nijmegen was er een bijeenkomst. “Het broeit in het hele land”, aldus een actievoerder van de Groningse actiegroep Democratische Academie Groningen.


Ook Rens Bod, UvA-hoogleraar en initiatiefnemer van de actiegroep WOinactie was van de partij. Hij had minister Van Engelshoven eerder die dag een ultimatum gesteld: de zogeheten doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro moet vóór Prinsjesdag van tafel en er moet structureel worden geïnvesteerd in wetenschappelijk onderwijs, anders volgen er landelijke acties van het universiteitspersoneel. Hij krijgt steun van de vakbonden FNV en VAWO.


Voorzitter Tariq Sewbaransingh van de LSVb noemt de avond bemoedigend. “Er staat nu een nieuwe generatie studenten op die zegt: het werk is nog niet af, we zetten door. Dat is heel mooi om te zien.” Volgens hem bleven zo’n honderd studenten hardnekkig zitten, totdat de beveiliging rond 23.00 uur resoluut een einde maakte aan de bijeenkomst. Het volgende protest, de zogeheten Mars voor het onderwijs, staat gepland voor 8 juni.


HOP, Steffi Weber

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.