Studenten en medewerkers krijgen niet langer het advies om twee keer per week een zelftest te doen. Dat is een van de versoepelingen die het kabinet heeft bekendgemaakt.
Voor het onderwijs blijven voorlopig gratis zelftesten beschikbaar. (Foto: Justyna Botor)
De omikronvariant van het coronavirus maakt niet zo ziek en er belanden minder mensen in het ziekenhuis. Daarom heeft het kabinet dinsdag opnieuw versoepelingen van de coronaregels afgekondigd.
Sommige maatregelen blijven hetzelfde. Heb je klachten? Blijf thuis en doe een zelftest. Wie het coronavirus heeft, moet minstens vijf dagen in isolatie en mag pas naar buiten als de klachten 24 uur verdwenen zijn.
Andere adviezen
Andere adviezen gaan onder meer over frisse lucht, niezen in je elleboog en over vaccineren. Ook blijft het verstandig om op drukke plaatsen een mondkapje te dragen – maar dat mag je nu dus zelf weten.
Het thuiswerkadvies vervalt per direct
Het kabinet blijft in het onderwijs gratis zelftesten verstrekken, die studenten en medewerkers kunnen gebruiken als ze klachten krijgen. “Dit geldt in principe tot 1 juni”, schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid.
Preventief zelf testen hoeft nu niet meer – voor zover studenten en medewerkers dat nog deden. In november bleek dat slechts drie op de tien studenten en zes op de tien medewerkers de zelftests bestelde.
Het thuiswerkadvies vervalt eveneens per direct. Wel hoopt het kabinet dat werkgevers met werknemers afspraken maken “om hybride werken blijvend te stimuleren”. Daarbij vraagt het kabinet “extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid”.
De TU Delft laat in een online update weten toe te werken naar een ‘hybride werkomgeving’. “De komende periode vragen we leidinggevenden en medewerkers om in gesprek te gaan over de mogelijkheid van, en het experimenteren met, hybride werken. Hierover volgt binnenkort aanvullende informatie.”
23 maart
Over een week komen er nog meer versoepelingen. Vanaf woensdag 23 maart hoef je geen mondkapje meer te dragen in het openbaar vervoer en voor grote evenementen en nachthoreca verdwijnt het verplichte ‘testen voor toegang’.
HOP, Bas Belleman

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.