Onderwijs

Politieke onvrede: flink verschil hbo’er en academicus

Hbo’ers hebben beduidend minder vertrouwen in politiek en samenleving dan academici. Je kunt hoogopgeleiden niet over één kam scheren, blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Hoeveel politieke onvrede voelen Nederlanders? Dat hangt sterk van hun opleidingsniveau af, staat in De sociale staat van Nederland 2015, een nieuw rapport van het SCP. Hoe lager opgeleid mensen zijn, hoe vaker ze de regering wantrouwen, weerstand voelen tegen de Europese Unie en de grenzen willen sluiten voor immigranten.

In hun opvattingen verschillen hbo’ers flink van academici, schrijven de rapporteurs, en daarom is het “alles behalve vanzelfsprekend” om ze op een hoop te gooien onder de noemer ‘hoogopgeleiden’.

“We zouden in statistieken vaker het onderscheid tussen hbo’ers en academici moeten maken”, licht onderzoeker Paul Dekker toe, die aan het rapport heeft meegewerkt. “Het is te makkelijk om ze op een hoop te gooien, omdat academici er zo uitspringen.”

Waar komen de verschillen vandaan? Profiteren vooral academici van de globalisering? “Daar doen we geen uitspraken over”, zegt Dekker. “Maar het verschil is volgens mij deels cultureel. Academici denken sneller: wij kunnen de wereld wel aan en politici zijn mensen zoals wij.”

In een enquête vroeg het SCP aan mensen wat ze denken van stellingen als ‘de overheid doet onvoldoende voor mensen zoals ik’. Daar blijkt zeventien procent van de academici het mee eens, tegen dertig procent van de hbo’ers en 46 procent van de middelbaar opgeleiden.

Op dit punt verschillen hbo’ers dus ongeveer evenveel van academici als van mbo’ers. Zo gaat het ook bij stellingen over bijvoorbeeld immigranten of de Europese Unie, al neigen hbo’ers over het algemeen net iets meer naar de opvattingen van academici.

Bij grafiek Eens

  • 1.De overheid doet onvoldoende voor mensen zoals ik.
  • 2.Kamerleden en ministers geven niet veel om wat mensen zoals ik denken.
  • 3.Mensen zoals ik hebben geen enkele invloed op wat de regering doet.
  • 4.Nederland zou een prettiger land zijn als er minder immigranten zouden wonen.
  • 5.Mensen zoals ik ondervinden vooral nadelen van het verdwijnen van grenzen en het meer open worden van onze economie.
Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.