Onderwijs

Pionier sleutelgat- chirurgie gelauwerd

Professor Sir Alfred Cuschieri (1938) is een van de pioniers van de minimaal-invasieve of laparoscopische chirurgie. Collega’s van de TU en het Erasmus MC eerden hem vandaag met een onderscheiding van het Bataafsch Genootschap.


Cuschieri ontving de erepenning met cheque vrijdagmiddag 5 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis uit handen van burgemeester Aboutaleb.


Als jong chirurg in Engeland (Cuschieri werd in Malta geboren) zag hij hoe patiënten leden aan de wonden van een operatie. “Het was alsof ze door een bus overreden waren”, herinnert hij zich. Toen hij op het spoor kwam van een ‘telescoop’ waarmee hij in de buikholte van patiënten kon kijken, was het idee van laparoscopische of sleutelgatchirurgie geboren.


Veertig jaar later staat Cuschieri aan het hoofd van het Institute of Medical Science and Technology (IMSaT), een samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Dundee en St. Andrews in Schotland. Zes teams van gemiddeld twintig onderzoekers met verschillend specialismen werken daar aan de verdere ontwikkeling van laparoscopische technieken.


Cuschieri werkt samen met de TU op het gebied van vaardigheidstrainingen (prof.dr. Jenny Dankelman). Samen met dr.ir. Paul Breedveld, specialist in het ontwikkelen van medische instrumenten, heeft Dankelman Cuschieri voorgedragen voor de Steven Hoogendijk Award.


Het Bataafsch Genootschap (der Proefondervindelijke Wijsbegeerte) is een vereniging voor Rotterdamse en Delftse hoogleraren die eens per twee jaar een prijs uitreikt die vernoemd is naar de oprichter uit 1769. De Steven Hoogendijk Award bestaat uit een zilveren penning en een bedrag van tienduizend euro.


Delta publiceert op 1 november een interview met de laureaat.

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.