Onderwijs

Petitie voor ‘eerlijke’ computers

Zeven Nederlandse organisaties, waaronder LSVb en ISO, roepen studenten op een petitie te tekenen die hogescholen en universiteiten aanspoort om verantwoord geproduceerde computers in te kopen.

De petitie is een initiatief van ‘Procure IT Fair’, een groep van Europese ngo’s. Ondertekenaars willen dat onderwijsinstellingen hun ‘inkoopmacht’ gebruiken om betere arbeidsomstandigheden af te dwingen bij computerproducenten. Chinese en Maleise arbeiders zouden tijdens hun werk worden blootgesteld aan gezondheidsrisico’s en veel te lange werkdagen moeten maken.

Volgens de ngo’s wordt één op de vijf computers aangeschaft door een publieke organisatie. Samen zouden die bij producenten betere omstandigheden kunnen afdwingen door niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook de sociale omstandigheden van de arbeiders te laten meewegen.

Als slimme meid krijg je je kind op tijd. Maar niet getreurd: ook als je eerst netjes hebt gestudeerd en carrière gemaakt hebt, val je in de categorie ‘jonge moeder’. Zelfs als je tegen de veertig loopt wanneer je eerste kind geboren wordt. De manier waarop ‘je’ wordt aangesproken is daar dan ook naar. Vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden word je door voorlichters en commerciële partijen op een hippe en begrijpelijke manier benaderd. Ook al spreek je best de taal van onderzoekers: als aankomend ouder spreken bladen, folders en websites van instanties als het voedingscentrum, de verloskundige en het consultatiebureau je op kinderlijk eenvoudige wijze toe. Alsof je door het baren zelf weer kind wordt. Maar wat als je nu echt wilt weten hoe het zit? Onderzoek van de Universiteit Leiden heeft duidelijk gemaakt dat er bij huisartsen en verloskundigen nog maar weinig bekend is over het Cytomegalovirus (CMV). Dit virus kan doofheid veroorzaken bij baby’s, maar dat is eenvoudig te voorkomen mits er tijdens de zwangerschap de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Ook over het gebruik van medicijnen bij jonge kinderen is nog maar weinig bekend omdat daar niet of nauwelijks op getest wordt. Zo worden baby’s jonger dan een half jaar niet ingeënt tegen de Mexicaanse griep omdat het vaccin voor deze groep nog niet getest is. Als ‘jonge moeder’ zie ik dan ook overal gevaar: niesende collega’s, vieze deurklinken, de kinderopvang: elk contact is een risico dat vermeden dient te worden. Alles om je kostbaarste bezit te beschermen. En over de inschatting van de werkelijke gevaren? Je kind toch maar niet naar de crèche brengen? “Dat is uw eigen afweging mevrouw, u kunt uw kindje toch ook thuis houden?” Maar ja, toch maar aan het werk gegaan en dochterlief naar de crèche gebracht met enig angst en schuldgevoel. Het schijnt trouwens dat ‘echt’ jonge ouders daar minder last van hebben. Toch te laat begonnen.

Kasja Weenink is beleidsmedewerker bij de TU Delft en moeder van Iris. Vanaf deze week schrijft zij bij toerbeurt een column op deze pagina.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.