Campus

Op het scherpst van de snede

Het is het basisgereedschap van elke kok. Zonder zou je niets kunnen klaarmaken. Helaas zijn er meer slechte dan goede varianten van. Alle scherpe opmerkingen opzij gezet, moet ik nu toch tot mijn punt komen. Messen.


Ik weet de eerste keer nog goed dat ik in Delft een mes pakte om een tomaat te snijden. Na een soepele  actie bleef ik over met een tomaat die aan de zijkanten was ontploft maar waar in het vel nog geen krasje te zien was. Ik had net hem zo goed kunnen snijden met een gitaar.

Messen zijn een essentieel deel van de keuken maar worden heel vaak slecht begrepen. Daarom een paar tips om messen en mensen dichter bij elkaar te brengen.


  1. Goedkoop is duurkoop. Beter één goed mes dan tien slechte. Slechte messen zijn slecht geslepen. De hoek waarop de punt staat is veel flauwer dan bij goede messen. Ook is het staal van slechte kwaliteit.

     

  2. Niet in de afwasmachine. Je hoort dit vaker, maar ik zal het even toelichten. Messen zijn op hun snede heel dun. Daarom snijden ze ook. Dit dunne staaloppervlak is echter gevoelig voor langdurige blootstelling aan water en zeep. In een afwasmachine is de tijd dat het mes hieraan blootstaat te lang. Dit tast dus de snede aan. Wat wel te doen?Gewoon snel afwassen met de hand,klein beetje zeep, goed afspoelen en daarna meteen afdrogen.

     

  3. Een mes is een mes. Dus geen schroevendraaier, hamer, flessenopener of wrik. Gebruik het mes dan ook niet daarvoor.

     

  4. Netjes opbergen. Het hele doel van een mes, de snede, is ook meteen het meest kwetsbare deel van een mes. Opbergen in een la met al het ander bestek is dan ook vragen om een bot mes. Leg je mes ergens apart waar het niet in aanraking komt met ander bestek of messen.




Volg deze tips en dan heeft een ieder een stuk langer plezier van zijn messen.


Met geslepen messen,

De Kokende Student

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.