Onderwijs

Ook Rutte ziet het nut van onderwijsuitgaven

Minister-president Mark Rutte wil dat het Centraal Planbureau meer oog krijgt voor de waarde van onderwijsuitgaven bij het doorrekenen van overheidsplannen. Hij steunt de oproep van KNAW-president Hans Clevers.


Rutte zei dat gisteren in de Tweede Kamer tijdens het debat over het begrotingstekort en de extra bezuinigingen in 2014. Hij reageerde op D66-leider Alexander Pechtold, die zei: “Het valt mij keer op keer tegen dat onderwijsinvesteringen in veel economische modellen niet worden beloond. Een jaartje extra mbo is toch veel beter voor de economie dan als iemand zijn carrière start als werkloze? We voelen toch op onze klompen aan dat het wegwerken van taalachterstanden bij peuters Nederland — weliswaar misschien op termijn — veel profijt biedt?”



Dat erkende Rutte. Net als Pechtold steunt hij de oproep van KNAW-president Hans Clevers aan het Centraal Planbureau om meer rekening te houden met de opbrengsten van onderwijs op de lange termijn. “Ik kan de heer Pechtold melden dat het kabinet voornemens is om de suggestie van de heer Clevers op te volgen”, zei Rutte. “Ik doe hem deze toezegging bij dezen.”



Door de invloedrijke rekenmodellen van het CPB wordt er volgens Clevers al twintig jaar te weinig geïnvesteerd in onderwijs en wetenschap. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft inmiddels een commissie van wijzen benoemd die “volledig wetenschappelijk gaat aantonen wat we allemaal weten: dat een kind onderwijzen waarde heeft voor de economie”. Dat is geen weggegooide investering, vindt Clevers.



Het Centraal Planbureau kan nog niet reageren, maar komt waarschijnlijk nog deze week met een antwoord op de kritiek, aldus een woordvoerder. “Ze zijn nog aan het schrijven.”





 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.