Campus

Ook Delftse steun voor klimaat staking

Het huidige klimaatbeleid voldoet bij lange na niet, schrijft actiegroep Students for Climate NL in een open brief. Daarom staken studenten morgen 25 april voor het klimaat.

(Foto: Callum Shaw / Unsplash)

Meer dan 350 studenten en wetenschappers steunen hun oproep om op donderdag 25 april te staken voor het klimaat.

Onze brief maakt duidelijk dat niet alleen scholieren, maar ook studenten klaar zijn om de straat op te gaan voor het klimaat”, aldus de protestorganisatie in een persbericht. De ruim 350 ondertekenaars zijn afkomstig van 44 verschillende mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Vanuit de TU Delft ondertekenden 23 studenten, twee onderzoekers en de studievereniging Delft Sustainable Energy de brief.

De overheid moet volgens de ondertekenaars snel “flinke herstelwerkzaamheden doorvoeren om haar eigen falen goed te maken”, de grootste vervuilers verantwoordelijk houden en de opwarming van de aarde tot 1,5 graden beperken.

Onacceptabel
De actievoerders houden ook het hoger onderwijs verantwoordelijk voor de klimaatcrisis. “Veel universiteiten en hogescholen gaan nog steeds lucratieve financiële verbintenissen aan met vervuilende bedrijven. Het is onacceptabel dat onderwijsinstituten die jonge mensen opleiden indirect profiteren van het onleefbaar maken van onze planeet”, schrijven zij in de open brief.

De nationale studentenstaking voor het klimaat begint donderdag 25 april om 13.00 uur op de Dam in Amsterdam.

Lees verder onder de foto.

ExtinctionRebellionDelft01.jpg
Afgelopen vrijdag stierven studenten een symbolische doodop het terrein voor de Aula . (Foto: Extinction Rebellion Delft)

Symbolische dood
Op donderdag 18 april stierven enkele tientallen studenten al een symbolische dood op universiteiten door het hele land om aandacht te vragen voor de fatale gevolgen van klimaatverandering. De actie, georganiseerd vanuit Extinction Rebellion Nederland, vond simultaan plaats in Nijmegen, Groningen, Amsterdam, Leiden, Den Haag, Maastricht, Utrecht en Delft en vormde onderdeel van de Internationale Week van de Rebellie.

“De die-in is een sobere, maar aangrijpende vorm van protest waarbij op een symbolische manier wordt stilgestaan bij alle slachtoffers van klimaatverandering, mens en dier”, liet Daan van Extinction Rebellion Delft weten via een persbericht. 

HOP, Melanie Zierse / Delta, Marjolein van der Veldt

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.