Beachvolleyer en TU-student Daan Spijkers vertelt over zijn ultieme pogingen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, deze zomer in Londen. Met veel tumult rondom de dopingcontrole.
De kater was nog volop aanwezig, meldde beachvolleyer Daan Spijkers maandagmiddag telefonisch vanuit Alanya. Eén puntje was de Delftse bouwkundestudent met zijn teammaat Emiel Boersma zondag in Turkije verwijderd van een felbegeerd deelnamebewijs aan de Olympische Spelen. In het landentoernooi om de Continental Cup had het koppel samen met het duo Robert Meeuwsen/Alexander Brouwer gedaan wat moest: de finale halen. Tegen de Noren leverden de vier partijen een 2-2 stand op, waarna een golden set moest beslissen over Olympische kwalificatie. Voor Nederland namen Boersma en Spijkers het op tegen Iver Horrem en Geir Eithun. De Nederlanders bogen in een bloedstollend gevecht een 5-2 achterstand om in een voorsprong van 6-5, kwamen op twee punten voorsprong (9-7), maar gaven die na 11-9 weer uit handen. Bij 14-13 stonden de Nederlanders op matchpoint en daarmee op de drempel van de Olympische Spelen. Drie punten later hadden de Noren gewonnen: 14-16. “Dat zij op hun eigen service op 14-14 kwamen en ons matchpoint wegwerkten, was niet zo gek. Maar bij 14-14 werden we geblokt en daarna… weet ik eigenlijk niet meer wat er gebeurde”, aldus de balende Spijkers. “Op zo’n moment zijn wij bewust bezig met het spel te spelen en niet met de gevolgen van de uitslag.”
Na de wedstrijd was er tumult rondom de dopingcontrole. ‘Turkse dopingcontrole is fucking maffia!!! Stelletje fraudeurs!’, twitterde de geërgerde Spijkers. Nadat Boersma tijdens het toernooi al tweemaal was gecheckt op doping, was het duo zondag na de finale opnieuw aan de beurt. “Die man liet ons een lootje trekken om te bepalen wie van de twee naar de doping moest. We trokken nummer 1. Toen ik hem naar het andere lootje vroeg, waar 2 op hoort te staan, wilde hij dat niet laten zien.” Er ontstond een nare situatie. Spijkers schakelde de Wada (World Anti-Doping Agency) in, die de man verordonneerde om het andere lootje te laten zien. “Daar stond dus ook een 1 op. Hij wilde gewoon dat ik ging plassen. We hebben een officiële klacht ingediend.”
Maandenlang reisden Boersma en Spijkers de halve wereld rond om via goede resultaten bij diverse worldcupwedstrijden kwalificatie voor Londen af te dwingen. Dat lukte net niet. Nu de extra kwalificatiekans via het toernooi in Turkije is verkeken, volgt er nog een allerlaatste kans, de komende dagen in Moskou. Daar strijdt Nederland, met dezelfde twee duo’s als in Turkije, met alle nummers twee en drie van de verschillende Continental Cups om nog twee allerlaatste plaatsen in Londen. Nog altijd heeft Spijkers een onverwoestbaar geloof in de goede afloop: “We staan zó goed te spelen. Europa is het sterkste continent. Als we blijven spelen zoals we nu doen, heb ik er nog steeds vertrouwen in.”
Dit was de laatste aflevering van London Calling. De Olympische Spelen vinden plaats van 27 juli tot 12 augustus. De roeifinales zijn van 1 t/m 3 augustus. De beachvolleyprijzen worden op 9 augustus verdeeld.
Comments are closed.