Buiten de campus

Ontslag Utrechtse hoogleraar na klachten

Een Utrechtse hoogleraar klinische psychologie is ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag. De Universiteit Utrecht kreeg zeventien meldingen, die soms ook blijken te gaan over zijn tijd aan de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

De drie onafhankelijke media van die universiteiten hebben rondvraag gedaan naar ervaringen met de hoogleraar, van wie ze de naam niet noemen. Oud-studenten en medewerkers blijken ‘heel voorzichtig en terughoudend’ te zijn, schrijven ze.

Toch kregen ze enkele reacties. In Maastricht zou de hoogleraar de reputatie van een womanizer hebben gehad, die weleens een studente mee uit vroeg, schrijft Observant. Ook zou hij studenten in een opdracht hebben gevraagd hun seksuele fantasieën te beschrijven.

Aan Ad Valvas van de VU Amsterdam vertelde een hoogleraar: “Wij waren beiden nieuw op de VU en gingen wat drinken met ook een jonge promovenda erbij. Ik stond werkelijk met mijn oren te klapperen van het expliciete seksuele taalgebruik in ons bijzijn.” Hij diende een klacht in bij zijn leidinggevende.

De zaak komt niet voor de rechter, want de hoogleraar heeft zijn ontslag geaccepteerd. Volgens de Universiteit Utrecht wordt er geen ontslagvergoeding betaald. In een verklaring laat de ontslagen hoogleraar aan DUB weten: “Ik betreur de situatie die is ontstaan. Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen een ongemakkelijk gevoel te geven.” (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.