Onderwijs

Ontslag om lekken tentamen

Saxion wil een docent ontslaan die een student een tentamen met antwoorden en al toespeelde. De hogeschool spreekt van kwade opzet, maar de docent ontkent dat.


De student zou de docent van de academie marketing en international management hebben gevraagd om een oefentoets voor het vak managementcontrol, dat hij moest herkansen. De man stuurde hem daarop per mail de daadwerkelijke toets inclusief antwoorden.


De hogeschool betoogde gisteren voor de kantonrechter dat het tentamen willens en wetens is gelekt, schrijft dagblad Tubantia. De man was niet de vakdocent van de student en hij had de toets speciaal opgevraagd bij collega’s, zogenaamd om te controleren of de toetsvragen wel overeenkwamen met de Engelstalige lesstof.


Volgens de hogeschool gingen de docent en de student vriendschappelijk met elkaar om, ze waren allebei geïnteresseerd in beleggen.



De docent beweerde niet onder druk te zijn gezet en een foutje te hebben gemaakt. Hij was in de veronderstelling dat hij een oefentoets zond, terwijl het om het tentamen mét antwoorden ging.


Onzin, stelde Saxion, uit de mailwisseling met de student blijkt dat de docent het document eerst hernoemd heeft voordat hij het doorstuurde.



De fraude werd ontdekt toen de student bij het herkansingstentamen een aantal toetsvragen beantwoordde die vrijwel exact overeenkwamen met het antwoordmodel.


De correctoren trokken daarop aan de bel bij de docent in kwestie. Maar die stapte niet naar de examencommissie om zijn vergissing toe te lichten, verwijt Saxion hem.



De hogeschool wil de docent om “dringende redenen” ontslaan en niet om “gewichtige redenen”. In het laatste geval heeft de docent recht op twee ton aan ontslaggelden en dat geld zou uit het onderwijsbudget moeten komen. De rechter doet volgende week donderdag uitspraak.



Het tentamen van de student is ongeldig verklaard, maar verder heeft de zaak voor hem geen gevolgen. Hij kreeg het tentamen namelijk per ongeluk onder ogen, redeneert Saxion.

Gefeliciteerd met uw benoeming. U bent de eerste vrouwelijke decaan bij de TU.
“Inderdaad. Prima. Ik moet overigens zeggen dat ik het gevoel heb dat ik gekozen ben vanwege mijn kennis en kunde. En mijn match met het profiel. En ja, ik ben ook een vrouw. Als je kijkt naar de top van de TU, dan zijn dat veel mannen. Een beetje diversiteit kan geen kwaad.”

Uit wat voor nest komt u?
“Ik kom uit een middenstandsgezin: mijn moeder had een viswinkel en mijn vader had een administratieve baan.”

Vanwaar uw fascinatie voor bouwkunde?
“Geen idee. Ik was op school vrij goed in exacte vakken. Wij woonden in een polder ten noorden van Rotterdam. Mijn vader vertelde me over de geschiedenis daarvan en dat die polder echt mensenwerk was. Dat vond ik fascinerend, maar of dat doorslaggevend is geweest, weet ik niet. Ik ben enig kind en mijn ouders hebben me alle kansen gegeven om me te ontplooien. Het kan best zijn dat die fascinatie bij civiele techniek gegroeid is.”

Want u bent bij de TU civiele techniek gaan studeren. Waarom geen bouwkunde?
“Daar heb ik toen ook wel over getwijfeld. Ik was en ben nogal van het rekenen. Ik houd van cijfers en dat vond ik toch meer terug bij civiel. Daarnaast vroeg ik mij af of ik de meer kunstzinnige kant van het ontwerpen wel in me had.”

Maar uiteindelijk belandde u in de architectuur.
“Grappig hè. Ik heb natuurlijk niet voor niks zitten twijfelen. Dus ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de wereld van de gebouwde omgeving. Mijn afstudeerwerk leunde sterk tegen vormgeving aan. Ik heb ook veel vakken bij bouwkunde gedaan. Bij mijn eerste baan bij Twynstra Gudde ben ik gaan werken in het vormgeven aan de gebouwde omgeving. Eerst meer vanuit projectmanagement. Daarna ben ik opgeschoven naar bedrijfsmanagement. Dat werken aan die gebouwde omgeving past erg goed bij me en vind ik interessant. Ik heb veel samengewerkt met ruimtelijk ontwerpers, architecten en stedenbouwkundige. Zo is het gekomen.”

En nu bent u terug in Delft. Uw voorganger Wytze Patijn zei in september dat Bouwkunde in 2014 vijf miljoen euro minder zal krijgen en dat dit dertig tot veertig fulltime banen kan schelen. “Het college van bestuur wil het grootste deel al in de begroting van 2011 gerealiseerd hebben”, zei Patijn. “Het is een bijna onmogelijke taak om in zo’n korte tijd zoveel te bezuinigen.” Schrikt dat af?
“Nee, maar daarmee is niet gezegd dat het een gemakkelijke opgave is. Natuurlijk heb ik er kennis van genomen, maar nog niet van alle details. Eerst wil ik met iedereen op Bouwkunde praten. Dit soort problemen los je absoluut niet in je eentje op.”

De voorzitter van de onderdeelcommissie – Gerrie Hobbelman – zei tijdens de zoektocht naar een decaan: “Binnen de faculteit heeft denk ik op dit moment niemand zin in deze klus.”
(Lacht) “Nou: witte raaf gevonden! Ik zie het absoluut niet als gemakkelijk, maar ik zit er positief in. Ook moeilijke dingen kun je met elkaar op een prettige manier doen.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.