Onderwijs

Onderwijsakkoord blijft geheim

Oppositiepartijen willen weten wat het kabinet precies heeft afgesproken met werkgevers en vakbonden in het onderwijs. Maar minister Bussemaker wil het nationaal onderwijsakkoord nog niet openbaar maken.


In het eerste Vragenuur van het nieuwe parlementaire jaar stelde Paul van Meenen (D66) vragen over het akkoord dat gisteren is gesloten. Waarom is er alleen een vaag persbericht rondgestuurd en mag niemand weten wat er precies in het akkoord staat? Als de minister er zo trots op is, waarom houdt ze de details dan geheim?


Omdat het akkoord afhangt van de Rijksbegroting, antwoordde Bussemaker. En die begroting komt pas over twee weken, op Prinsjesdag, naar buiten.


Dat vonden leden van de oppositie maar een vreemde reden. Stuur er dan ook geen persbericht over rond, was hun kritiek. Nu moet iedereen maar raden wat er bedoeld wordt met de vage omschrijvingen. Gaan de salarissen van leraren inderdaad omhoog? Komen er drieduizend nieuwe banen voor leraren?


Bussemaker gaf geen sjoege. De fracties in de Tweede Kamer moeten erop vertrouwen dat de onderhandelaars allemaal tevreden zijn met het akkoord. Het waren slepende onderhandelingen, dus vakbonden en werkgevers wilden hun achterban graag laten weten dat het gelukt is. Daarom is in het persbericht alvast een tipje van de sluier opgelicht, maar meer wil de minister niet kwijt.


Bovendien benadrukte ze dat vakbonden en werkgevers hun achterban nog moeten raadplegen. Dat gaan ze pas na Prinsjesdag doen.

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.