Onderwijs

Ondanks leenstelsel veel eerstejaars, ook in Delft

Het verdwijnen van de basisbeurs heeft niet geleid tot een daling van het aantal eerstejaars studenten aan de Nederlandse universiteiten. Aan de TU Delft groeide het aantal inschrijvingen zelfs met acht procent.

Het zijn voorlopige cijfers, onderstrepen de universiteiten in hun persbericht, maar dit jaar trokken de bacheloropleidingen in het wetenschappelijk onderwijs ongeveer evenveel nieuwe studenten als vorig jaar. Er kwamen iets minder vwo’ers, maar het aantal buitenlandse studenten nam toe.

“We weten niet precies hoeveel minder vwo’ers er zijn begonnen”, licht een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU toe. “En ook niet hoeveel buitenlandse studenten er zijn gekomen. Maar dit is wel wat we van de universiteiten horen.”

Er is dit jaar meer belangstelling voor bachelorstudies in de techniek (elf procent groei) en natuur (negen procent groei). “Dit is het resultaat van de inzet van universiteiten, overheid en bedrijven om bèta- en technische opleidingen aantrekkelijker te maken”, meent de universiteitenvereniging. Brede bacheloropleidingen zoals liberal arts & sciences groeien al even hard (plus tien procent) en ook groene opleidingen zitten in de lift met een stijging van twee procent.

Minder populair zijn taal & cultuur (zes procent minder eerstejaars), gezondheid (vijf procent minder) en gedrag & maatschappij (eveneens vijf procent minder). De instroom in economie en rechten blijft ongeveer gelijk. De definitieve instroomcijfers komen pas in februari, als het ministerie ze heeft gecontroleerd. Dan komt de VSNU ook met cijfers per instelling.

TU groeit
De TU Delft houdt de (voorlopige) inschrijfcijfers per week bij. Op de laatste peildatum, 14 oktober, stond de teller op 4054 eerstejaars. Dat is acht procent meer dan op dezelfde datum vorig studiejaar.

Een grote stijger is werktuigbouwkunde met dertig procent. De grootste bacheloropleiding van de TU schafte dit studiejaar de numerus fixus af. Nu staat het aantal inschrijvingen op 675. De drie opleidingen die wel een fixus hebben, blijven daar allemaal onder. Industrieel ontwerpen krimpt zelfs met twee procent. De fixus staat op 330 eerstejaars, maar er zijn momenteel maar 310 inschrijvingen.

Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek heeft een fixus van 440, en het aantal inschrijvingen is blijven steken op 420. Dat is overigens vier procent meer dan vorig jaar. Klinische technologie haalt de fixus van 100 bijna. Er zijn nu 99 eerstejaars en dat is een stijging van zes procent ten opzichte van studiejaar 2014-2015.

Nu de economie en de woningmarkt weer aantrekken, ziet bouwkunde het aantal inschrijvingen met 27 procent toenemen naar 360. Dat is overigens nog fors minder dan de fixus van 450 die tot vorig jaar van kracht was en die al jaren niet gehaald werd. Life science and technology (LST) groeit met hetzelfde percentage naar 183 inschrijvingen. De grootste stijger is molecular science and technology (MST). Het aantal inschrijvingen voor die opleiding groeit met 56 procent naar 203.

Andere opleidingen stijgen ook, maar minder fors. De faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica ziet alledrie haar opleidingen groeien (met respectievelijk 16, 16 en 10 procent). De faculteit Technische Natuurwetenschappen boekt niet alleen winst bij LST en MST, maar ook bij nanobiologie (13 procent) en technische natuurkunde (10 procent).

Dalers zijn er ook. De faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen ziet allebei haar bacheloropleidingen krimpen: civiele techniek met 21 procent naar 375 inschrijvingen en technische aardwetenschappen met 17 procent naar 106. Maritieme techniek zakt 19 procent naar 149 inschrijvingen. technische bestuurskunde krimpt 1 procent naar 233.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.