Het moet niet te makkelijk worden om een hogeschool of universiteit uit de grond te stampen, vindt het kabinet. Onderwijsminister Bussemaker wil de wet zo snel mogelijk aanpassen na een verrassende uitspraak van de Raad van State.
Organisaties die een nieuwe opleiding willen starten, mogen meteen bij de NVAO aankloppen voor een oordeel over de kwaliteit. Ze hoeven niet eerst een hele lichting studenten op te leiden, oordeelde de Raad van State deze week.
Daar is het ministerie van Onderwijs niet blij mee. Het wil de wet zo snel mogelijk wijzigen. “We vinden de kwaliteitsborging van het hoger onderwijs enorm belangrijk”, aldus een woordvoerder. “Dus moeten we zeker weten dat opleidingen goed genoeg zijn.”
Door de wetswijziging blijft het voor nieuwkomers nagenoeg onmogelijk de onderwijsmarkt te betreden. “Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om een groep studenten zover te krijgen dat ze onderwijs bij jou gaan volgen terwijl je nog geen accreditatie hebt”, zegt onderwijsjurist Frank Hendriks van adviesbureau Hobéon. Hij is gespecialiseerd in accreditatievraagstukken.
Van dat argument lijkt het ministerie niet onder de indruk. “Die organisaties moeten gewoon duidelijk maken aan studenten dat ze geen erkend diploma uitgeven”, aldus de woordvoerder.
Rechtszaak
De uitspraak van de Raad van State draait om een zaak die begon in 2014. Detacheerder en financieel opleider Welten uit het Brabantse Vessem wilde graag een nieuwe bacheloropleiding starten: de opleiding ‘financial professional’. Dus werd er een aanvraag ingediend bij de NVAO, maar Welten ving bot.
Volgens de NVAO kwam de nieuwe opleiding niet in aanmerking voor accreditatie. Omdat de detacheerder nog geen enkele geaccrediteerde opleiding heeft, zou de kwaliteit pas beoordeeld kunnen worden als er eerst vier jaar lang onderwijs was gegeven en de eerste studenten waren afgestudeerd.
Daar nam Welten geen genoegen mee. De detacheerder spande een zaak aan een kreeg gelijk van de Raad van State. Nergens staat in de wet dat een opleiding eerst een volledige ‘cyclus’ moet hebben doorlopen voor er nagedacht kan worden over accreditatie, aldus de rechter.
Dat betekent niet dat Welten automatisch een stempel van goedkeuring krijgt. De onderwijskeurmeester moet nu een inhoudelijke afweging gaan maken over de plannen van de detacheerder. Eventueel kan de NVAO zelfs een goedkeuring onder voorwaarden verlenen. Dan komt de keurmeester na één of twee jaar weer langs om te kijken hoe het gaat.
Behalve Welten zijn er geen andere nieuwkomers die al een aanvraag hebben ingediend bij de NVAO. Het ministerie is erop gebrand om de wet zo snel mogelijk te ‘repareren’, aldus de woordvoerder. “Daar zijn we gisteren al mee begonnen.”
Comments are closed.