Kort

NWO-voorzitter trekt boetekleed aan

NWO-voorzitter Marcel Levi heeft zijn excuses aangeboden voor zijn meest recente column in het Parool. Daarin stel hij dat de term veiligheid een modieus en betekenisloos buzzword dreigt te worden ‘voor werkelijk alle situaties waarin je niet helemaal je zin krijgt’. “En als het dan eens een keer echt onveilig is, reageert niemand meer. Misbruik van het woord ‘veiligheid’ is dus pas echt onveilig.”

De column leidde tot veel reacties van onder anderen het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren:

Levi trekt het boetekleed aan. “Ik zie in dat deze column en de voorbeelden erin gezien kunnen worden als een steunbrief voor bestuurders en leidinggevenden die ongewenst gedrag afdoen als gezeur en gebrek aan incasseringsvermogen, terwijl dat juist een belangrijke factor is die een ongezonde onderzoekscultuur in stand houdt.”

Hij betreurt dat hij ‘littekens binnen de academische gemeenschap’ heeft opengereten. “Het is uitdrukkelijk nooit mijn bedoeling geweest om mensen te kwetsen. Dat is echter wel het geval; ik bied hiervoor bij dezen mijn excuses aan.”

Het bestuur van NWO, waarvan Levi voorzitter is, verzekert dat sociale veiligheid de komende jaren veel aandacht krijgt. Het ‘distantieert zich nadrukkelijk van de mogelijke beeldvorming dat NWO een organisatie is die sociale veiligheid wel in woord maar niet in daad omarmt’. (HOP, HC)

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.