Campus

Nuna9 start in Australië

Zondag start in Australië de World Solar Challenge, een zonnerace van ruim 3.000 kilometer dwars door de Outback. Het Delftse Nuon Solar Team neemt deel met de nieuwe zonnewagen Nuna9.

De geheel vernieuwde Nuna9 in Darwin. (Foto: Jorrit Lousberg)

Het Nuon Solar Team. (Foto: Hans-Peter van Velthoven)
Zes keer winst

De race duurt een week (8-15 oktober) en voert van het noordelijk gelegen Darwin naar Adelaide in het zuiden. De auto’s mogen uitsluitend gebruikmaken van zonne-energie. In totaal doen er 42 teams mee van over de hele wereld, onder andere ook teams van TU Eindhoven en TU Twente. Het Nuon Solar Team heeft al 8 keer eerder mee gedaan in Australië. Zes keer wonnen ze deze race.


 


De Nuna9 is met een afmeting van 3,30 x 1,60m de kleinste ooit gebouwd door het team. Je ziet dit direct aan de nieuwe neus. Het zonnepaneel zit nu volledig geïntegreerd in de aerodynamische body. De aanpassingen waren nodig omdat er flink wat wijzigingen waren in het wedstrijdreglement van dit jaar.

Volg de Nuna9

Je kunt de prestaties van het Nuon Solar Team en de Nuna9 dagelijks volgen. De NOS en VPRO reizen mee met de Nederlandse teams en zenden elke dag ‘Oranje Boven, Down Under’ uit op tv. Na het NOS Achtuurjournaal op NPO1 een korte versie van 10 minuten en een langere versie van 25 minuten om 20.15 uur op NPO Start en na het late NOS journaal op NPO1 om ongeveer 0.29 uur. Wil je er helemaal bovenop zitten, download dan de NOS Solar app.


Uiteraard doet het Nuon Solar Team zelf ook regelmatig uitgebreid verslag via zijn website en Youtube kanaal.

Lees ook:


‘Accu van zonnewagen eindelijk in Australië’


En over oudere Nuna’s:


‘Nuna geen partij voor topatleet’


‘De Nuna als telefoonoplader’

Eindredacteur Dorine van Gorp

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

d.vangorp@tudelft.nl

Comments are closed.